Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Overleg werkgever werknemer en maatregelen bij warmte. Geen maximum temperatuur in Arbobesluit

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Overleg werkgever werknemer en maatregelen bij warmte. Geen maximum temperatuur in Arbobesluit

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina
 
Overleg werkgever werknemer en maatregelen bij warmte. Geen maximum temperatuur in Arbobesluit
donderdag, 18 juli 2013

Werk korter of vraag om een tropenrooster

Min SZW/NJD - Belangrijkste tip: zorg voor mekaar, let op signalen van flauwtes of beginnende zonnesteken bij collega's. ZZP-er? Werk daar waar ook anderen zitten. Werken bij hoge temperaturen kan namelijk schade aan uw gezondheid geven.

Er komt een hittegolf aan dus het risico op gezondheidsklachten wordt groter bij lichamelijk zwaar werk, zwangerschap, een slechte lichamelijke conditie en ook bij een hoge luchtvochtigheid. Mag u ook het werk weigeren? Hieronder antwoord en tips. In het Arbobesluit staat dat de temperatuur op uw werk niet nadelig mag zijn voor uw gezondheid. Een precieze temperatuur is niet vermeld.

Uw werkgever moet maatregelen nemen om gezondheidsklachten bij u te voorkomen. Hierbij kunt u denken aan een ventilator, aangepaste kleding en een waterkoeler. U kunt ook zelf maatregelen nemen.

Arbobesluit
In het Arbobesluit staan normen waaraan de werkomgeving moet voldoen. De temperatuur op de arbeidsplaats mag geen schade veroorzaken aan uw gezondheid. Een maximumtemperatuur is echter niet vastgesteld.

Het is aan u en uw werkgever om hierover onderling afspraken te maken, eventueel samen met de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging. Zo kan bijvoorbeeld een tropenrooster worden afgesproken in overleg met de or (ondernemingsraad, of medezeggenschapsraad kan ook, red. NJD). De arbodienst kan adviezen geven, vooral bij individuele problemen met de warmte of het binnenklimaat.

Gevaren van warmte
Bij warmte wordt uw concentratievermogen minder en neemt de kans op ongelukken toe. Dit kan een extra risico zijn als u een functie heeft waarin aandacht en concentratie nodig zijn. Denk dan aan werk in het openbaar vervoer, de bewaking/beveiliging of bij werken op hoogte.

Groepen die extra last van warmte hebben
Warmte kan voor sommige mensen extra lastig zijn. Dit geldt met name voor zwangere vrouwen, mensen met longaandoeningen of hartaandoeningen en mensen die medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruiken. Als u medische klachten heeft, kunt u uw bedrijfsarts om advies vragen.

Maatregelen tegen werken bij hoge temperaturen

Maatregelen die u - in overleg met uw werkgever - kunt nemen als u moet werken bij hoge temperaturen zijn:

Warmteproducerende apparaten zo veel mogelijk uitzetten of in een aparte ruimte (bijvoorbeeld computers, ovens).

Minder verlichting aanzetten waar dit kan.

Zonwering gebruiken; buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering. 

Voor goede ventilatie zorgen op uw werkplek. Plaats bijvoorbeeld airconditioners en/of ventilatoren.

Aanpassingen in de organisatie van het werk

U kunt in overleg met uw werkgever ook aanpassingen doen in de organisatie van het werk, bijvoorbeeld:

Verminder of vermijd zware lichamelijke inspanning.
Ga korter werken of stel een tropenrooster in.
Neem vaker pauzes.
Stel zwaar werk uit.

Mag u ook gewoon het werk neerleggen als het echt te heet wordt?

Alleen er sprake is van extreme omstandigheden, want in artikel 29 Lid 1 van de Arbeidsomstandighedenwet is bepaald:

  'Een werknemer is bevoegd het werk te onderbreken en de onderbreking voort te zetten, indien en zolang naar zijn redelijk oordeel ernstig gevaar voor personen als bedoeld in artikel 28 aanwezig is en naar zijn redelijk oordeel het gevaar zo onmiddellijk dreigt dat een toezichthouder niet tijdig kan optreden. Voor de duur van de onderbreking behoudt de werknemer zijn aanspraak op het naar tijdruimte vastgesteld loon. De werknemer mag als gevolg van de werkonderbreking niet worden benadeeld in zijn positie in het bedrijf of in de inrichting'.

Maar in overleg met de leidinggevende komt men er meestal wel uit natuurlijk.

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 17 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden