Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina
 
Docente Internationaal en Europees recht Rosa Möhrlein spreekt tijdens eeuwfeest Vredespaleis
donderdag, 19 september 2013

Rosa Möhrlein, docente Internationaal en Europees recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is gevraagd om te spreken op een internationale conferentie ter gelegenheid van het eeuwfeest van het Vredespaleis in Den Haag op maandag 23 september. Ze is de enige Nederlandse, laat de universiteit trots weten. 

Rosa Möhrlein is uitgenodigd vanwege haar onderzoek naar uitspraken van het Internationaal Hof van Justitie (beter bekend als Internationaal Gerechtshof in Den Haag, red. NJD) over resoluties van de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Zij onderzocht of het Internationaal Hof uitspraken mag doen over die resoluties en ze mag toetsen op legaliteit.

Lockerbie als voorbeeld
Een resolutie waarbij dit speelde is die van de Lockerbie-aanslag in 1988. Twee Libiers werden ervan verdacht bommen te hebben geplaatst in een Amerikaans vliegtuig, ontploft boven het Schotse plaatsje Lockerbie.

In de Veiligheidsraadresolutie werd Libië gesommeerd om deze verdachten uit te leveren aan de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd geeft het internationale Montrealverdrag Libië de keuze tussen uitleveren of zelf berechten. Mag het Internationaal Hof in dit geval bepalen of de resolutie van de Veiligheidsraad aan de orde is?

Het antwoord op deze vraag is overigens niet zomaar te geven. Möhrlein besteedt er maar liefst veertig pagina's aan in de congresbundel, meldt de universiteit in een toelichting.

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 22 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden