Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening
 
Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening
maandag, 21 oktober 2013

het Kenniscentrum Wwft, gevestigd bij de Haagse Orde van advocaten, waarschuwt in een brief aan haar leden voor poging tot oplichting via derdengeldrekening advocaat. Wwft staat overigens voor Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Het advies van het kenniscentrum is om niet in op dergelijke verzoeken in te gaan. Advocaten die al wel zo'n zaak in behandeling hebben worden verzocht contact op te nemen met het Kenniscentrum Wwft, via 070 – 4166129. Hieronder een deel uit waarschuwingsbrief.

 'Het kenniscentrum Wwftconstateertdat er pogingen worden ondernomen om Nederlandse advocaten te bewegen hun medewerking te verlenen aan het doorsluizen van gelden via hun derdengeldrekening.

Casus
Advocaten worden per e-mail of telefoon benaderd door een vrouw, soms Harmony Young genaamd, afkomstig uit Japan of Korea, die de advocaat verzoekt haar bij te staan bij het incasseren van een vordering die zij heeft op haar ex-echtgenoot. De vordering bedraagt meestal enkele tonnen en wordt onderbouwd door een “officieel” document, afgegeven door de Koreaanse Rechtbank.

Nog voordat de advocaat in kwestie daarop kan reageren meldt  de ex-echtgenoot uit Canada of een ander Westers land zich eveneens per e-mail bij de advocaat. De ex-echtgenoot deelt de advocaat mede dat hij bereid is de vordering geheel of ten dele te voldoen en in dat kader een cheque zal toezenden. Daags na het eerste contact valt de cheque bij de betreffende advocaat in de brievenbus, met daarbij het verzoek deze te gelde te maken en op de derdengeldrekening te storten.

De bank doet er enkele weken over om de cheque te controleren op echtheid. In de tussentijd verzoekt de cliënte om een voorschot door te storten naar een bankrekening in het buitenland, onder de belofte dat de advocaat een (ruime) fee mag inhouden op het te storten geld waarvan hij de hoogte zelf mag bepalen. Na verloop van tijd blijkt dat de cheque ongedekt is en wordt het geld gestorneerd, waardoor het risico ontstaat dat de advocaat met een tekort op zijn derdengeldrekening achterblijft.

Let op!
Er is in deze casus geen enkele reden voor tussenkomst van een advocaat, laat staan een Nederlandse advocaat. Evenmin is er aanleiding om de transactie via dederdengeldrekening te laten verlopen. Bovendien kan de identificatie van de cliënt in de meeste gevallen niet worden afgerond.'

Aldus de toelichting van het Kenniscentrum Wwft.

 
< Vorige   Volgende >


 donderdag, 22 maart 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Minister Timmermans prijst inzet vrouwen vredesproces Syrië

Syrische vrouwen gaan zich mengen in het vredesproces in Syrië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een groep van 50 Syrische vrouwen, genaamd 'het Syrische Vrouwen Initiatief voor Vrede en Democratie', roept op 'tot wereldwijde steun aan het vredesproces in Syrië en roept de strijdende partijen op hun verschillen te overbruggen'. Dit is nodig om de weg vrij te maken voor een pluralistisch en democratisch Syrië, waar vrouwen en mannen gelijke rechten hebben.

Vandaag gaat de groep in gesprek met de VN-bemiddelaar Brahimi.

LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden