Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening
 
Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening
maandag, 21 oktober 2013

het Kenniscentrum Wwft, gevestigd bij de Haagse Orde van advocaten, waarschuwt in een brief aan haar leden voor poging tot oplichting via derdengeldrekening advocaat. Wwft staat overigens voor Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Het advies van het kenniscentrum is om niet in op dergelijke verzoeken in te gaan. Advocaten die al wel zo'n zaak in behandeling hebben worden verzocht contact op te nemen met het Kenniscentrum Wwft, via 070 – 4166129. Hieronder een deel uit waarschuwingsbrief.

 'Het kenniscentrum Wwftconstateertdat er pogingen worden ondernomen om Nederlandse advocaten te bewegen hun medewerking te verlenen aan het doorsluizen van gelden via hun derdengeldrekening.

Casus
Advocaten worden per e-mail of telefoon benaderd door een vrouw, soms Harmony Young genaamd, afkomstig uit Japan of Korea, die de advocaat verzoekt haar bij te staan bij het incasseren van een vordering die zij heeft op haar ex-echtgenoot. De vordering bedraagt meestal enkele tonnen en wordt onderbouwd door een “officieel” document, afgegeven door de Koreaanse Rechtbank.

Nog voordat de advocaat in kwestie daarop kan reageren meldt  de ex-echtgenoot uit Canada of een ander Westers land zich eveneens per e-mail bij de advocaat. De ex-echtgenoot deelt de advocaat mede dat hij bereid is de vordering geheel of ten dele te voldoen en in dat kader een cheque zal toezenden. Daags na het eerste contact valt de cheque bij de betreffende advocaat in de brievenbus, met daarbij het verzoek deze te gelde te maken en op de derdengeldrekening te storten.

De bank doet er enkele weken over om de cheque te controleren op echtheid. In de tussentijd verzoekt de cliënte om een voorschot door te storten naar een bankrekening in het buitenland, onder de belofte dat de advocaat een (ruime) fee mag inhouden op het te storten geld waarvan hij de hoogte zelf mag bepalen. Na verloop van tijd blijkt dat de cheque ongedekt is en wordt het geld gestorneerd, waardoor het risico ontstaat dat de advocaat met een tekort op zijn derdengeldrekening achterblijft.

Let op!
Er is in deze casus geen enkele reden voor tussenkomst van een advocaat, laat staan een Nederlandse advocaat. Evenmin is er aanleiding om de transactie via dederdengeldrekening te laten verlopen. Bovendien kan de identificatie van de cliënt in de meeste gevallen niet worden afgerond.'

Aldus de toelichting van het Kenniscentrum Wwft.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 26 september 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden