Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening
 
Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening
maandag, 21 oktober 2013

het Kenniscentrum Wwft, gevestigd bij de Haagse Orde van advocaten, waarschuwt in een brief aan haar leden voor poging tot oplichting via derdengeldrekening advocaat. Wwft staat overigens voor Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Het advies van het kenniscentrum is om niet in op dergelijke verzoeken in te gaan. Advocaten die al wel zo'n zaak in behandeling hebben worden verzocht contact op te nemen met het Kenniscentrum Wwft, via 070 – 4166129. Hieronder een deel uit waarschuwingsbrief.

 'Het kenniscentrum Wwftconstateertdat er pogingen worden ondernomen om Nederlandse advocaten te bewegen hun medewerking te verlenen aan het doorsluizen van gelden via hun derdengeldrekening.

Casus
Advocaten worden per e-mail of telefoon benaderd door een vrouw, soms Harmony Young genaamd, afkomstig uit Japan of Korea, die de advocaat verzoekt haar bij te staan bij het incasseren van een vordering die zij heeft op haar ex-echtgenoot. De vordering bedraagt meestal enkele tonnen en wordt onderbouwd door een “officieel” document, afgegeven door de Koreaanse Rechtbank.

Nog voordat de advocaat in kwestie daarop kan reageren meldt  de ex-echtgenoot uit Canada of een ander Westers land zich eveneens per e-mail bij de advocaat. De ex-echtgenoot deelt de advocaat mede dat hij bereid is de vordering geheel of ten dele te voldoen en in dat kader een cheque zal toezenden. Daags na het eerste contact valt de cheque bij de betreffende advocaat in de brievenbus, met daarbij het verzoek deze te gelde te maken en op de derdengeldrekening te storten.

De bank doet er enkele weken over om de cheque te controleren op echtheid. In de tussentijd verzoekt de cliënte om een voorschot door te storten naar een bankrekening in het buitenland, onder de belofte dat de advocaat een (ruime) fee mag inhouden op het te storten geld waarvan hij de hoogte zelf mag bepalen. Na verloop van tijd blijkt dat de cheque ongedekt is en wordt het geld gestorneerd, waardoor het risico ontstaat dat de advocaat met een tekort op zijn derdengeldrekening achterblijft.

Let op!
Er is in deze casus geen enkele reden voor tussenkomst van een advocaat, laat staan een Nederlandse advocaat. Evenmin is er aanleiding om de transactie via dederdengeldrekening te laten verlopen. Bovendien kan de identificatie van de cliënt in de meeste gevallen niet worden afgerond.'

Aldus de toelichting van het Kenniscentrum Wwft.

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 23 juni 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Rechtszitting over Zwarte Piet is op donderdag 16 oktober

RvS, Den Haag -  De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

Uitspraak van de rechtbank
Op 3 juli van dit jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam had verleend voor de intocht van Sinterklaas in 2013. Twintig mensen kwamen hiertegen in beroep, omdat het evenement de figuur van Zwarte Piet bevat die fundamentele vrijheden aantast en teniet doet.

LEES VERDER...
 
UvA-eredoctoraten voor econoom Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford
UvA - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan econoom en Nobelprijswinnaar Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford. Crawford ontvangt het eredoctoraat vanwege de grote invloed die hij heeft op de internationale rechtswetenschap, in het bijzonder op het internationale aansprakelijkheidsrecht.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden