Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening
 
Kenniscentrum Wwft waarschuwt advocaten voor poging tot oplichting via derdengeldrekening
maandag, 21 oktober 2013

het Kenniscentrum Wwft, gevestigd bij de Haagse Orde van advocaten, waarschuwt in een brief aan haar leden voor poging tot oplichting via derdengeldrekening advocaat. Wwft staat overigens voor Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Het advies van het kenniscentrum is om niet in op dergelijke verzoeken in te gaan. Advocaten die al wel zo'n zaak in behandeling hebben worden verzocht contact op te nemen met het Kenniscentrum Wwft, via 070 – 4166129. Hieronder een deel uit waarschuwingsbrief.

 'Het kenniscentrum Wwftconstateertdat er pogingen worden ondernomen om Nederlandse advocaten te bewegen hun medewerking te verlenen aan het doorsluizen van gelden via hun derdengeldrekening.

Casus
Advocaten worden per e-mail of telefoon benaderd door een vrouw, soms Harmony Young genaamd, afkomstig uit Japan of Korea, die de advocaat verzoekt haar bij te staan bij het incasseren van een vordering die zij heeft op haar ex-echtgenoot. De vordering bedraagt meestal enkele tonnen en wordt onderbouwd door een “officieel” document, afgegeven door de Koreaanse Rechtbank.

Nog voordat de advocaat in kwestie daarop kan reageren meldt  de ex-echtgenoot uit Canada of een ander Westers land zich eveneens per e-mail bij de advocaat. De ex-echtgenoot deelt de advocaat mede dat hij bereid is de vordering geheel of ten dele te voldoen en in dat kader een cheque zal toezenden. Daags na het eerste contact valt de cheque bij de betreffende advocaat in de brievenbus, met daarbij het verzoek deze te gelde te maken en op de derdengeldrekening te storten.

De bank doet er enkele weken over om de cheque te controleren op echtheid. In de tussentijd verzoekt de cliënte om een voorschot door te storten naar een bankrekening in het buitenland, onder de belofte dat de advocaat een (ruime) fee mag inhouden op het te storten geld waarvan hij de hoogte zelf mag bepalen. Na verloop van tijd blijkt dat de cheque ongedekt is en wordt het geld gestorneerd, waardoor het risico ontstaat dat de advocaat met een tekort op zijn derdengeldrekening achterblijft.

Let op!
Er is in deze casus geen enkele reden voor tussenkomst van een advocaat, laat staan een Nederlandse advocaat. Evenmin is er aanleiding om de transactie via dederdengeldrekening te laten verlopen. Bovendien kan de identificatie van de cliënt in de meeste gevallen niet worden afgerond.'

Aldus de toelichting van het Kenniscentrum Wwft.

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 20 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Weer/verkeer update van 15:50u: treinverkeer (en trams) Amsterdam en rondom Zwolle stilgelegd
Op de Johan de Wittlaan in Den Haag is een boom op een aantal auto's gevallen bij een advocatenkantoor, meldt @regio15 Voor foto hiervan zie link.  

Het laatste nieuws van de NS:

Geen treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle zeker tot na de avondspits
Vanwege de veiligheid van reizigers en personeel is het treinverkeer rond Amsterdam en Zwolle (naar Noord- en Oost-Nederland) en op enkele andere plekken stilgelegd. De storm van vandaag heeft, verspreid over West- en noordoost Nederland op meer dan 25 trajecten en emplacementen gezorgd voor bomen, takken, hekken e.d. op het spoor. Daardoor heeft het spoor ernstige schade opgelopen. Op meerdere plaatsen is ook de bovenleiding gebroken. In Nunspeet en Hilversum is een trein tegen een omgevallen boom aangereden.  

LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden