Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Bij 4e Nacht van de Rechtsstaat is het thema de Nederlandse Grondwet, klaar voor 21ste eeuw?

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Bij 4e Nacht van de Rechtsstaat is het thema de Nederlandse Grondwet, klaar voor 21ste eeuw?

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Bij 4e Nacht van de Rechtsstaat is het thema de Nederlandse Grondwet, klaar voor 21ste eeuw?
 
Bij 4e Nacht van de Rechtsstaat is het thema de Nederlandse Grondwet, klaar voor 21ste eeuw?
woensdag, 30 oktober 2013

Aankondiging Forum - Tijdens de 4de editie van de Nacht van de Rechtsstaat staat de Nederlandse Grondwet centraal. De Nederlandse Grondwet viert in maart 2014 zijn 200-jarig jubileum. Politici, wetenschappers, journalisten en betrokken burgers gaan in gesprek over de betekenis en huidige staat van de Grondwet. Is die wel klaar voor de 21ste eeuw?

De Nacht van de Rechtsstaat opent met het overhandigen van het essay De plek van de Grondwet in politiek en samenleving aan Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

 Het essay is geschreven door Ernst Hirsch Ballin (hoogleraar Nederlands en Europees Constitutioneel Recht). Een verkorte versie van dit essay sprak Hirsch Ballin uit tijdens de Rechtsstaatlezing in Felix Meritis.

Met verder Quirine Eijkman (hoofd Politieke Zaken en Persvoorlichting, Amnesty International Nederland), Frits Bakker (voorzitter Raad voor de rechtspraak), Leny de Groot-van Leeuwen (hoogleraar Rechtspleging Radboud Universiteit Nijmegen), Geert Corstens (president Hoge Raad), Thijs Kleinpaste (historicus, journalist, publicist), Ewald Engelen (financieel geograaf), Barbara Oomen (hoogleraar Rechten Universiteit Utrecht, dean University College Roosevelt Academy), Gerhard van der Schyff (universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht Universiteit van Tilburg), Kustaw Bessems (journalist, chef Vonk van de Volkskrant), Hans Goslinga (journalist Trouw), Maurice Adams (hoogleraar Democratie en Rechtsstaat Universiteit van Tilburg), Janneke Gerards (hoogleraar Fundamentele rechten Radboud Universiteit Nijmegen), Jelle Klaas (advocaat), Joshua Livestro (journalist o.a. De Telegraaf) en vele anderen.

"Special guest" tijdens deze avond is Michael Ignatieff (Canadees historicus, auteur en sinds juni 2013 Cleveringa-hoogleraar aan de Universiteit Leiden).

Moderatoren: Felix Rottenberg, Lucella Carasso, Naïma Azough en Andrew Makkinga.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa of bestel hier: link

Vrijdag 22 november 2013
Van 20.00 tot 01.00 uur
In alle zalen van Felix Meritis
Toegang: € 10,-  (studenten: € 7,50)

Georganiseerd door FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken en Felix Meritis, Europees centrum voor kunst, cultuur en wetenschap. Financieel mede mogelijk gemaakt door het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 21 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Rechtszitting over Zwarte Piet is op donderdag 16 oktober

RvS, Den Haag -  De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

Uitspraak van de rechtbank
Op 3 juli van dit jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam had verleend voor de intocht van Sinterklaas in 2013. Twintig mensen kwamen hiertegen in beroep, omdat het evenement de figuur van Zwarte Piet bevat die fundamentele vrijheden aantast en teniet doet.

LEES VERDER...
 
Tarlach McGonagle (IViR) benoemd tot nieuw expertcomité van de Raad van Europa
De Universiteit van Amsterdam laat weten dat Tarlach McGonagle, werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht, IViR onlangs is benoemd tot een nieuw expertcomité van de Raad van Europa. Dit comité stelt een nieuwe aanbeveling inzake de bescherming van journalisten en de veiligheid van journalisten en andere media-actoren op. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden