Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Bij 4e Nacht van de Rechtsstaat is het thema de Nederlandse Grondwet, klaar voor 21ste eeuw?

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Bij 4e Nacht van de Rechtsstaat is het thema de Nederlandse Grondwet, klaar voor 21ste eeuw?

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Bij 4e Nacht van de Rechtsstaat is het thema de Nederlandse Grondwet, klaar voor 21ste eeuw?
 
Bij 4e Nacht van de Rechtsstaat is het thema de Nederlandse Grondwet, klaar voor 21ste eeuw?
woensdag, 30 oktober 2013

Aankondiging Forum - Tijdens de 4de editie van de Nacht van de Rechtsstaat staat de Nederlandse Grondwet centraal. De Nederlandse Grondwet viert in maart 2014 zijn 200-jarig jubileum. Politici, wetenschappers, journalisten en betrokken burgers gaan in gesprek over de betekenis en huidige staat van de Grondwet. Is die wel klaar voor de 21ste eeuw?

De Nacht van de Rechtsstaat opent met het overhandigen van het essay De plek van de Grondwet in politiek en samenleving aan Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

 Het essay is geschreven door Ernst Hirsch Ballin (hoogleraar Nederlands en Europees Constitutioneel Recht). Een verkorte versie van dit essay sprak Hirsch Ballin uit tijdens de Rechtsstaatlezing in Felix Meritis.

Met verder Quirine Eijkman (hoofd Politieke Zaken en Persvoorlichting, Amnesty International Nederland), Frits Bakker (voorzitter Raad voor de rechtspraak), Leny de Groot-van Leeuwen (hoogleraar Rechtspleging Radboud Universiteit Nijmegen), Geert Corstens (president Hoge Raad), Thijs Kleinpaste (historicus, journalist, publicist), Ewald Engelen (financieel geograaf), Barbara Oomen (hoogleraar Rechten Universiteit Utrecht, dean University College Roosevelt Academy), Gerhard van der Schyff (universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht Universiteit van Tilburg), Kustaw Bessems (journalist, chef Vonk van de Volkskrant), Hans Goslinga (journalist Trouw), Maurice Adams (hoogleraar Democratie en Rechtsstaat Universiteit van Tilburg), Janneke Gerards (hoogleraar Fundamentele rechten Radboud Universiteit Nijmegen), Jelle Klaas (advocaat), Joshua Livestro (journalist o.a. De Telegraaf) en vele anderen.

"Special guest" tijdens deze avond is Michael Ignatieff (Canadees historicus, auteur en sinds juni 2013 Cleveringa-hoogleraar aan de Universiteit Leiden).

Moderatoren: Felix Rottenberg, Lucella Carasso, Naïma Azough en Andrew Makkinga.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa of bestel hier: link

Vrijdag 22 november 2013
Van 20.00 tot 01.00 uur
In alle zalen van Felix Meritis
Toegang: € 10,-  (studenten: € 7,50)

Georganiseerd door FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken en Felix Meritis, Europees centrum voor kunst, cultuur en wetenschap. Financieel mede mogelijk gemaakt door het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

 
< Vorige   Volgende >


 donderdag, 22 februari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Hoe zit het ook alweer met aftrekbaarheid kosten werkkamer, een voorbeeld uit de praktijk
Eiser is zelfstandige zonder personeel en woont in een huurhuis waarin hij een werkkamer heeft. In geschil is of eiser de kosten van de werkkamer in aftrek kan brengen. Tussen partijen spitst het geschil zich toe op de vraag of het huurrecht tot het bedrijfsvermogen behoort.
LEES VERDER...
 
Peter van den Bossche herbenoemd als rechter bij Wereldhandelsorganisatie
Professor Peter van den Bossche is herbenoemd als rechter bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiertoe besloten de 159 Lidstaten van de WTO onlangs tijdens een bijeenkomst in Genève. Universiteit Maastricht meldt verder dat de hoogleraar (sinds 2001, op gebied van Internationaal Economisch Recht) werd benoemd voor een tweede termijn van vier jaar.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden