Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechter maakt eigen afweging bij staking advocaten

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechter maakt eigen afweging bij staking advocaten

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Rechter maakt eigen afweging bij staking advocaten
 
Rechter maakt eigen afweging bij staking advocaten
woensdag, 6 november 2013

De Rechtspraak, Den Haag - Rechters behandelen in geval van een staking door strafrechtadvocaten verzoeken om uitstel van een rechtszaak, op de gebruikelijke manier. Zij wegen hierbij alle belangen.

Strafrechtadvocaten hebben aangekondigd op 11 november te gaan staken uit protest tegen de voorgenomen bezuinigingen op de rechtsbijstand. De Rechtspraak heeft begrip voor de zorgen van advocaten, maar had liever gezien dat zij een protestactie hadden georganiseerd waar rechtzoekenden niet door worden gedupeerd.

Eigen verantwoordelijkheid
De Rechtspraak heeft een eigen verantwoordelijkheid bij het bewaken van de voortgang van strafprocessen. Behalve de belangen van verdachten (die in geval van een staking van strafrechtadvocaten dus niet worden vertegenwoordigd), hebben ook slachtoffers en andere benadeelde partijen belangen. De rechter moet en zal die wegen.

Het kan dus gebeuren dat een rechter een verzoek om aanhouding afwijst. In dat geval gaat de zaak door en wordt er gerekend op de aanwezigheid van alle procespartijen.

Eerdere advisering
In een wetgevingsadvies aan de minister in januari heeft de Raad voor de rechtspraak benadrukt dat de toegang tot de rechter voor alle inkomensgroepen gegarandeerd moet blijven. Daarnaast adviseerde de Raad in februari 2012 naar aanleiding van een consultatiepaper van de staatssecrretaris over ‘denkrichtingen voor de toekomst van de rechtsbijstand’ het huidige stelsel voor rechtsbijstand te onderzoeken. Dat vindt de Raad beter dan de ‘kaasschaafmethode’ toe te passen.

Als het stelsel onbetaalbaar dreigt te worden door een steeds groter beroep op de rechtsbijstand, moet er worden gezorgd voor een ander systeem dat beter voldoet, vindt de Rechtspraak.

Link Wetgevingsadviezen2013/2013-01-Advies-bezuiniging-rechtsbijstand.pdf  

Link Wetgevingsadviezen2012/2012-05-Advies-consultatiepaper-rechtsbijstand-24-02-2012.pdf

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 21 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Rechtszitting over Zwarte Piet is op donderdag 16 oktober

RvS, Den Haag -  De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

Uitspraak van de rechtbank
Op 3 juli van dit jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam had verleend voor de intocht van Sinterklaas in 2013. Twintig mensen kwamen hiertegen in beroep, omdat het evenement de figuur van Zwarte Piet bevat die fundamentele vrijheden aantast en teniet doet.

LEES VERDER...
 
UvA-eredoctoraten voor econoom Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford
UvA - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan econoom en Nobelprijswinnaar Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford. Crawford ontvangt het eredoctoraat vanwege de grote invloed die hij heeft op de internationale rechtswetenschap, in het bijzonder op het internationale aansprakelijkheidsrecht.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden