Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechter maakt eigen afweging bij staking advocaten

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechter maakt eigen afweging bij staking advocaten

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Rechter maakt eigen afweging bij staking advocaten
 
Rechter maakt eigen afweging bij staking advocaten
woensdag, 6 november 2013

De Rechtspraak, Den Haag - Rechters behandelen in geval van een staking door strafrechtadvocaten verzoeken om uitstel van een rechtszaak, op de gebruikelijke manier. Zij wegen hierbij alle belangen.

Strafrechtadvocaten hebben aangekondigd op 11 november te gaan staken uit protest tegen de voorgenomen bezuinigingen op de rechtsbijstand. De Rechtspraak heeft begrip voor de zorgen van advocaten, maar had liever gezien dat zij een protestactie hadden georganiseerd waar rechtzoekenden niet door worden gedupeerd.

Eigen verantwoordelijkheid
De Rechtspraak heeft een eigen verantwoordelijkheid bij het bewaken van de voortgang van strafprocessen. Behalve de belangen van verdachten (die in geval van een staking van strafrechtadvocaten dus niet worden vertegenwoordigd), hebben ook slachtoffers en andere benadeelde partijen belangen. De rechter moet en zal die wegen.

Het kan dus gebeuren dat een rechter een verzoek om aanhouding afwijst. In dat geval gaat de zaak door en wordt er gerekend op de aanwezigheid van alle procespartijen.

Eerdere advisering
In een wetgevingsadvies aan de minister in januari heeft de Raad voor de rechtspraak benadrukt dat de toegang tot de rechter voor alle inkomensgroepen gegarandeerd moet blijven. Daarnaast adviseerde de Raad in februari 2012 naar aanleiding van een consultatiepaper van de staatssecrretaris over ‘denkrichtingen voor de toekomst van de rechtsbijstand’ het huidige stelsel voor rechtsbijstand te onderzoeken. Dat vindt de Raad beter dan de ‘kaasschaafmethode’ toe te passen.

Als het stelsel onbetaalbaar dreigt te worden door een steeds groter beroep op de rechtsbijstand, moet er worden gezorgd voor een ander systeem dat beter voldoet, vindt de Rechtspraak.

Link Wetgevingsadviezen2013/2013-01-Advies-bezuiniging-rechtsbijstand.pdf  

Link Wetgevingsadviezen2012/2012-05-Advies-consultatiepaper-rechtsbijstand-24-02-2012.pdf

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 20 februari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Hoe zit het ook alweer met aftrekbaarheid kosten werkkamer, een voorbeeld uit de praktijk
Eiser is zelfstandige zonder personeel en woont in een huurhuis waarin hij een werkkamer heeft. In geschil is of eiser de kosten van de werkkamer in aftrek kan brengen. Tussen partijen spitst het geschil zich toe op de vraag of het huurrecht tot het bedrijfsvermogen behoort.
LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden