Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Geen spandoeken vandaag bij demonstratie (staking) strafrechtadvocaten in Amsterdam

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Geen spandoeken vandaag bij demonstratie (staking) strafrechtadvocaten in Amsterdam

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Geen spandoeken vandaag bij demonstratie (staking) strafrechtadvocaten in Amsterdam
 
Geen spandoeken vandaag bij demonstratie (staking) strafrechtadvocaten in Amsterdam
maandag, 11 november 2013

Advocaten houden één minuut stilte

Het is vijf voor twaalf, de hoogste tijd voor actie, stelt de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Daarom vindt vanochtend een staking in de vorm van een stille demonstratie c.q. rouwstoet naar het gerechtsgebouw in Amsterdam plaats. Het actiecomité bestaat uit Bart Nooitgedagt (NVSA), Rosa van Zijl (NVJSA), Benedict Ficq, Marcel van Gessel en anderen. Als de plannen van Fred Teeven doorgaan moet de strafrechtadvocaat het vanaf 1 juli 2014 stellen met ongeveer 30% minder inkomsten, meent de belangenvereniging.

De strafrechtadvocaten keren zich tegen deze bezuinigingen:

•Het terugbrengen van de vergoeding voor extra uren van 106 EUR naar 70 EUR per uur.
•Het pas verstrekken van een last tot toevoeging na de raadkamer gevangenhouding, zonder voor de tussenliggende periode een extra piketvergoeding te verstrekken. Er wordt dus verwacht dat we twee weken gratis werken, aldus het comité. 

Bij (super)snelrechtzittingen wordt dan ook geen last meer verstrekt, cliënt is dan een (net verhoogde) eigen bijdrage verschuldigd.

Gevolgen?
Omvallende kantoren en minder gespecialiseerde strafrechtadvocaten en verdachten die (omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen) zonder advocaat naar zitting zullen gaan.

Programma staking en oproep aan andere strafpleiters

Informatie stakingsactie 11 november
'Geachte confrères en collegae van de strafrechtadvocatuur,

Hierbij het (verkorte) programma voor de actiedag van aanstaande maandag 11 november.

10:00  uur: Verzamelen bij/in restaurant Oliver's aan de Claude Debussylaan 78  in Amsterdam. (nabij station Zuid-WTC). U wordt verwelkomd met een kop koffie en een broodje .

Daarna vertrekken wij  in (rouw)stoet naar de rechtbank in Amsterdam.
Het is de bedoeling dat  iedereen in toga verschijnt. Gelet op het feit dat wij in rouwstoet naar de rechtbank gaan worden spandoeken niet op prijs gesteld.

Vervolgens zullen een aantal sprekers voor de  rechtbank uiteenzetten welke fatale gevolgen de voorgestelde bezuiniging met  zich mee zullen brengen.

Spreker 1: mr. B. Ficq
Nadat Benedicte Ficq heeft gesproken zullen wij allen één minuut stilte in acht nemen.
Spreker  2: mr. K.B.H. Welvaart
Spreker  3: mr.dr. A. Seebregts
Spreker  4: mr. W. Morra
Spreker 5: mr. B. Nooitgedagt
Sluiting door mr. E. Steller
Wij zijn verheugd dat zoveel (strafrecht)advocaten aan deze actie mee doen. De lijst groeit nog steeds en de verwachting is dat er meer dan 200 advocaten maandag zullen verschijnen.

Het actie-comité roept dan ook (nogmaals) op tot het neerleggen van alle werkzaamheden gedurende 1 dag. Dit geldt ook voor voorgeleidingen en raadkamers. Wij adviseren wel om de rechtbank en het kabinet R-C hierover tijdig te informeren. Eventuele piketten kunnen na 18:00 uur bezocht worden, de staking is dan immers beeindigd. Voor meer informatie verwijs ik naar de bijlagen bij deze mail.'

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 26 september 2018


O P M E R K E L IJ K
Afwijzing aanvraag om wel heel bijzondere bijstand: kroegbezoek chronisch psychiatrisch patiënt

Afwijzing aanvraag om bijzondere bijstand. Appellante (de aanvrager) lijdt meer dan twintig jaar aan een schizoaffectieve stoornis. Zij heeft vele psychiatrische behandelingen ondergaan en jarenlang een dagactiviteitencentrum bezocht. Op 11 mei 2004 heeft appellante een aanvraag gedaan om bijzondere bijstand voor consumptiekosten in haar stamcafé Marktzicht te Utrecht (café). 

De vrouw heeft toegelicht dat zij een chronisch psychiatrisch patiënt is en dat zij niet alleen thuis kan zijn. Zij brengt haar dagen door in het café om onder de mensen te zijn.

Bij besluit van 15 juni 2004 heeft de gemeente deze aanvraag afgewezen. Bij uitspraak van 16 augustus 2005 heeft de rechtbank het beroep tegen het (latere) besluit ongegrond verklaard. Jaren later (2010) heeft de vrouw het nog een keer geprobeerd, maar de gemeente wees het weer af. Uiteindelijk belandde de zaak bij de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep.

Waarom naar de kroeg?

De vrouw vindt dat zij de kosten tot een bedrag van € 300,- per maand niet meer uit haar vermogen kan bestrijden en wijst op een verklaring van haar psychiater. Daarin staat dat de vrouw niet in aanmerking komt voor reguliere dagopvang, omdat zij niet meer bestand is tegen de confrontatie met chronisch psychiatrische patiënten.

In de loop van de jaren heeft zij veel vrienden die zij via de psychiatrie heeft leren kennen, verloren onder andere door zelfdoding. Het café is een laagdrempelige manier om een sociaal netwerk op te bouwen buiten de psychiatrie. Appellante gebruikt sporadisch alcohol.

Uitspraak Centrale Raad

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden