Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Geen spandoeken vandaag bij demonstratie (staking) strafrechtadvocaten in Amsterdam

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Geen spandoeken vandaag bij demonstratie (staking) strafrechtadvocaten in Amsterdam

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Geen spandoeken vandaag bij demonstratie (staking) strafrechtadvocaten in Amsterdam
 
Geen spandoeken vandaag bij demonstratie (staking) strafrechtadvocaten in Amsterdam
maandag, 11 november 2013

Advocaten houden één minuut stilte

Het is vijf voor twaalf, de hoogste tijd voor actie, stelt de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Daarom vindt vanochtend een staking in de vorm van een stille demonstratie c.q. rouwstoet naar het gerechtsgebouw in Amsterdam plaats. Het actiecomité bestaat uit Bart Nooitgedagt (NVSA), Rosa van Zijl (NVJSA), Benedict Ficq, Marcel van Gessel en anderen. Als de plannen van Fred Teeven doorgaan moet de strafrechtadvocaat het vanaf 1 juli 2014 stellen met ongeveer 30% minder inkomsten, meent de belangenvereniging.

De strafrechtadvocaten keren zich tegen deze bezuinigingen:

•Het terugbrengen van de vergoeding voor extra uren van 106 EUR naar 70 EUR per uur.
•Het pas verstrekken van een last tot toevoeging na de raadkamer gevangenhouding, zonder voor de tussenliggende periode een extra piketvergoeding te verstrekken. Er wordt dus verwacht dat we twee weken gratis werken, aldus het comité. 

Bij (super)snelrechtzittingen wordt dan ook geen last meer verstrekt, cliënt is dan een (net verhoogde) eigen bijdrage verschuldigd.

Gevolgen?
Omvallende kantoren en minder gespecialiseerde strafrechtadvocaten en verdachten die (omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen) zonder advocaat naar zitting zullen gaan.

Programma staking en oproep aan andere strafpleiters

Informatie stakingsactie 11 november
'Geachte confrères en collegae van de strafrechtadvocatuur,

Hierbij het (verkorte) programma voor de actiedag van aanstaande maandag 11 november.

10:00  uur: Verzamelen bij/in restaurant Oliver's aan de Claude Debussylaan 78  in Amsterdam. (nabij station Zuid-WTC). U wordt verwelkomd met een kop koffie en een broodje .

Daarna vertrekken wij  in (rouw)stoet naar de rechtbank in Amsterdam.
Het is de bedoeling dat  iedereen in toga verschijnt. Gelet op het feit dat wij in rouwstoet naar de rechtbank gaan worden spandoeken niet op prijs gesteld.

Vervolgens zullen een aantal sprekers voor de  rechtbank uiteenzetten welke fatale gevolgen de voorgestelde bezuiniging met  zich mee zullen brengen.

Spreker 1: mr. B. Ficq
Nadat Benedicte Ficq heeft gesproken zullen wij allen één minuut stilte in acht nemen.
Spreker  2: mr. K.B.H. Welvaart
Spreker  3: mr.dr. A. Seebregts
Spreker  4: mr. W. Morra
Spreker 5: mr. B. Nooitgedagt
Sluiting door mr. E. Steller
Wij zijn verheugd dat zoveel (strafrecht)advocaten aan deze actie mee doen. De lijst groeit nog steeds en de verwachting is dat er meer dan 200 advocaten maandag zullen verschijnen.

Het actie-comité roept dan ook (nogmaals) op tot het neerleggen van alle werkzaamheden gedurende 1 dag. Dit geldt ook voor voorgeleidingen en raadkamers. Wij adviseren wel om de rechtbank en het kabinet R-C hierover tijdig te informeren. Eventuele piketten kunnen na 18:00 uur bezocht worden, de staking is dan immers beeindigd. Voor meer informatie verwijs ik naar de bijlagen bij deze mail.'

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 20 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Tarlach McGonagle (IViR) benoemd tot nieuw expertcomité van de Raad van Europa
De Universiteit van Amsterdam laat weten dat Tarlach McGonagle, werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht, IViR onlangs is benoemd tot een nieuw expertcomité van de Raad van Europa. Dit comité stelt een nieuwe aanbeveling inzake de bescherming van journalisten en de veiligheid van journalisten en andere media-actoren op. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden