Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Facebookpagina advocaat met link woning Funda goede vriendin zijnde cliënte onwenselijk
 
Facebookpagina advocaat met link woning Funda goede vriendin zijnde cliënte onwenselijk
vrijdag, 20 december 2013

Facebook advocaat, ook voor huizenverkoop?

Klager is na de verbreking van zijn affectieve relatie verwikkeld in een geschil met zijn ex-partner (de vrouw) over de voormalige woning, die nog in gezamenlijk eigendom is. Op de woning zit een hoge financiering, over de toedeling waarvan het geschil zich eveneens uitstrekt. Diverse gerechtelijke procedures hebben reeds plaatsgevonden. Verweerder is de advocaat van de vrouw.

De klacht houdt in dat die advocaat tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld als bedoeld in artikel 46 Advocatenwet doordat hij onder andere de privacy van klager heeft geschonden door de plaatsing van een link op zijn persoonlijke Facebookpagina. Ter toelichting stelt klager dat verweerder op zijn Facebookpagina een link heeft geplaatst naar de website Funda waarop de in gezamenlijk eigendom zijnde woning te koop staat.

Op de Facebookpagina staat behalve de link naar de website een foto van het huis en de verwijzing "huis te koop" met daarachter het adres van de woning. Ook staat op de Facebookpagina de opmerking van verweerder "binnenkort woont een goede vriendin eindelijk in dit huis". Volgens klager is het voor derden duidelijk dat dit het huis van klager en de vrouw betreft, ook al staat de zijn naam er niet bij. Dit is hem uit reacties van derden gebleken, motiveert hij de tuchtklacht.

De opmerking op de persoonlijke Facebookpagina van de advocaat niet wenselijk, doch niet tuchtrechtelijk laakbaar, zo blijkt uit de beoordeling:

'4.5 Ten aanzien van klachtonderdeel b) constateert de voorzitter dat verweerder niet de naam van klager of van de vrouw heeft genoemd op zijn persoonlijke Facebookpagina. Wel constateert de voorzitter dat het adres van de in gezamenlijke eigendom zijnde woning alsmede een foto van deze woning op de Facebookpagina van verweerder te zien zijn.

4.6 Hoewel niet valt in te zien met welk belang verweerder de desbetreffende opmerking en link op zijn Facebookpagina heeft gemaakt heeft verweerder hiermee niet tuchtrechtelijk laakbaar gehandeld. De privacy van klager is daarbij niet, althans in slechts geringe mate, in het geding geweest. Klachtonderdeel b) is reeds om die reden kennelijk ongegrond.

4.7 Dit laat onverlet dat het de voorzitter minder wenselijk voorkomt dat verweerder zijn cliënte (de vrouw) als "een goede vriendin" betitelt op zijn persoonlijke Facebookpagina en op deze wijze facetten uit zijn advocatuurlijke praktijkvoering naar buiten brengt. In de toekomst kan verweerder verdere opmerkingen over partijen in dit langdurige geschil, waarin de emoties hoog oplopen, beter achterwege laten.'

ECLI:NL:TADRAMS:2013:24 Raad van Discipline Amsterdam 13-357A

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 21 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Weer/verkeer update van 15:50u: treinverkeer (en trams) Amsterdam en rondom Zwolle stilgelegd
Op de Johan de Wittlaan in Den Haag is een boom op een aantal auto's gevallen bij een advocatenkantoor, meldt @regio15 Voor foto hiervan zie link.  

Het laatste nieuws van de NS:

Geen treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle zeker tot na de avondspits
Vanwege de veiligheid van reizigers en personeel is het treinverkeer rond Amsterdam en Zwolle (naar Noord- en Oost-Nederland) en op enkele andere plekken stilgelegd. De storm van vandaag heeft, verspreid over West- en noordoost Nederland op meer dan 25 trajecten en emplacementen gezorgd voor bomen, takken, hekken e.d. op het spoor. Daardoor heeft het spoor ernstige schade opgelopen. Op meerdere plaatsen is ook de bovenleiding gebroken. In Nunspeet en Hilversum is een trein tegen een omgevallen boom aangereden.  

LEES VERDER...
 
Tarlach McGonagle (IViR) benoemd tot nieuw expertcomité van de Raad van Europa
De Universiteit van Amsterdam laat weten dat Tarlach McGonagle, werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht, IViR onlangs is benoemd tot een nieuw expertcomité van de Raad van Europa. Dit comité stelt een nieuwe aanbeveling inzake de bescherming van journalisten en de veiligheid van journalisten en andere media-actoren op. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden