Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vrijspraak militair voor wurgingspoging en huiselijk geweld

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vrijspraak militair voor wurgingspoging en huiselijk geweld

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Hoofdpunten arrow Vrijspraak militair voor wurgingspoging en huiselijk geweld
 
Vrijspraak militair voor wurgingspoging en huiselijk geweld
maandag, 26 mei 2014

Rb Arnhem - Een 53-jarige militair uit Alkmaar is vrijgesproken van poging tot zware mishandeling van zijn vrouw door verwurging en van ander huiselijk geweld tegen haar en haar kinderen.

Bijten

De vrouw verklaarde dat zij tijdens een ruzie werd aangevallen en gewurgd door haar man en dat zij hem heeft moeten bijten om los te komen. De militair stelde juist dat zijn vrouw hem aanviel, sloeg en beet en dat hij haar alleen maar van zich af heeft gehouden door zijn hand ter hoogte van haar sleutelbeen, mogelijk de hals, te plaatsen.

Letsel

Bij beiden is letsel aangetroffen, zowel een bijtwond aan de buitenkant van de onderarm van de militair als plekken aan één kant van de hals van de vrouw. Dit letsel past echter in beide scenario’s en geeft onvoldoende informatie over welk scenario het meest waarschijnlijk is, waarbij moet worden aangetekend dat de plek van de bijtwond bij verdachte niet voor de hand ligt als die tijdens een verwurgingspoging zou zijn ontstaan. Nu er onvoldoende bewijs is dat uitsluitsel zou kunnen geven, heeft de militaire kamer de militair vrijgesproken.

Huiselijk geweld

Ten aanzien van het overige tenlastegelegde huiselijk geweld zijn verklaringen afgelegd door de vrouw en haar kinderen. Maar deze sluiten op de essentiële punten onvoldoende op elkaar aan, zodat de militaire kamer ook voor deze feiten tot het oordeel komt dat deze niet wettig en overtuigend bewezen kunnen worden en de militair ook daarvan is vrijgesproken.

De volledige uitspraak is via onderstaand ECLI nummer te lezen.

Uitspraken:  ECLI:NL:RBGEL:2014:3397

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 21 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden