Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vermiste vrouw en kinderen Zoetermeer vermoord: vader heeft gruweldaden bekend

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vermiste vrouw en kinderen Zoetermeer vermoord: vader heeft gruweldaden bekend

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Vermiste vrouw en kinderen Zoetermeer vermoord: vader heeft gruweldaden bekend
vrijdag, 22 april 2005

Alibi verdachte en andere delen van zijn verklaringen klopten niet; drama hing in de lucht, motief is onbekend

Vanavond heeft het Openbaar Ministerie en de Politie Haaglanden tijdens een persconferentie op het hoofdbureau uitleg gegeven over deze morbide zaak. De politie noemt de bekentenis een 'ontknoping'.

Image 

Vader deed aangifte 'vermissing' op 't bureau, terwijl thuis de bloedsporen zijn daden verraadden

Gistermiddag, zo meldt het korps, zijn in de woning van de vermiste vrouw en kinderen bloedsporen aangetroffen in de slaapkamers van de ouders en de kinderen. Ook in de achterbak van de auto zijn bloedsporen aangetroffen, en op de plek bij de woning waar de auto stond geparkeerd.

Dit was mede aanleiding voor de politie de man aan te houden, zo bevestigde het korps eerder op de avond al. De arrestatie werd gisteravond verricht en 's avond laat is hij kort gehoord.

De man bekende zijn vrouw en twee kinderen te hebben vermoord en vertelde dat hij de gruweldaden woensdagnacht 6 april jl. heeft gepleegd. De wijze waarop is inmiddels ook duidelijk. Daarover doet het korps nog geen mededelingen.

De man heeft ook de plek aangewezen waar hij de lichamen heeft begraven. Op die plaats zijn ze inderdaad vanmiddag aangetroffen, aldus de politie. Hij heeft dat niet in Zoetermeer gedaan.

Op het oog een heel gewoon gezin

Politie Haaglanden: 'We willen nu nog niet melden waar de verdachte de lichamen heeft begraven. Dit o.a. ter voorkoming van verstoring van die plaats delict. De verdachte heeft verklaard de lichamen met de auto naar die plek te hebben gebracht. Over het motief heeft de man nog geen verklaring afgelegd. Op het oog leek het gezin een heel gewoon gezin. Het gezin was niet bekend bij de politie'.

De rechter-commissaris van de Haagse rechtbank heeft vrijdagmiddag 22 april de aanhouding van de verdachte rechtmatig bevonden. De verdachte zal maandag 25 april opnieuw worden voorgeleid aan de rechter-commissaris voor de voorlopige hechtenis.

Wat heeft de politie gedaan sinds de aangifte van vermissing?

Verdere toelichting korps Haaglanden:

Nadat de man op maandagmorgen aangifte heeft gedaan van vermissing van de vrouw en kinderen, is de man gehoord als aangever. Die dag is de politie met toestemming van de echtegenoot in de woning geweest om een eerste onderzoek in te stellen. Diezelfde dag en later die week zijn er opsporingsberichten uitgezonden door vele media. Die verschillende berichten hebben ongeveer 115 tips opgeleverd, de politie heeft die tips doorgelopen op bruikbaarheid.

Ook is een buurtonderzoek gehouden en zijn familie, vrienden en bekenden gehoord. Het bleef onduidelijk wat er was gebeurd. Er kwamen geen meldingen van een ongeluk of suïcide. Een andere mogelijkheid dat de vrouw zelf was weggegaan samen met haar kinderen. Maar ook na alle media-aandacht kwam er geen teken van leven van de vrouw of haar kinderen.

Ondertussen bleken het alibi van de verdachte en andere delen van zijn verklaringen niet te kloppen. Hierop is besloten tot een sporenonderzoek in de woning. Vanmiddag zijn de nabestaanden van de vrouw en de kinderen geïnformeerd.

Vlak voordat de persconferentie startte zijn de scholen van de kinderen en de buurtbewoners geïnformeerd.

Drama hing in de lucht...

Op maandag, 11 april half acht 's ochtends waren de vrouw en haar kinderen voor het laatst gezien in de woning van het gezin aan de Haverakker in Zoetermeer, aldus het korps op 18 april.

Deze informatie van de politie klopte (destijds) dus niet helemaal. 'Elk spoor van de vrouw en haar twee kinderen ontbraken', stelde politie Haaglanden, hoewel een doorzoeking gistermiddag van de woning dus het bewijs voor het drama leverde.

Dat er geen persoonlijke zaken of papieren uit haar woning waren weggenomen was al een teken aan de wand.

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Afwijzing aanvraag om wel heel bijzondere bijstand: kroegbezoek chronisch psychiatrisch patiënt

Afwijzing aanvraag om bijzondere bijstand. Appellante (de aanvrager) lijdt meer dan twintig jaar aan een schizoaffectieve stoornis. Zij heeft vele psychiatrische behandelingen ondergaan en jarenlang een dagactiviteitencentrum bezocht. Op 11 mei 2004 heeft appellante een aanvraag gedaan om bijzondere bijstand voor consumptiekosten in haar stamcafé Marktzicht te Utrecht (café). 

De vrouw heeft toegelicht dat zij een chronisch psychiatrisch patiënt is en dat zij niet alleen thuis kan zijn. Zij brengt haar dagen door in het café om onder de mensen te zijn.

Bij besluit van 15 juni 2004 heeft de gemeente deze aanvraag afgewezen. Bij uitspraak van 16 augustus 2005 heeft de rechtbank het beroep tegen het (latere) besluit ongegrond verklaard. Jaren later (2010) heeft de vrouw het nog een keer geprobeerd, maar de gemeente wees het weer af. Uiteindelijk belandde de zaak bij de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep.

Waarom naar de kroeg?

De vrouw vindt dat zij de kosten tot een bedrag van € 300,- per maand niet meer uit haar vermogen kan bestrijden en wijst op een verklaring van haar psychiater. Daarin staat dat de vrouw niet in aanmerking komt voor reguliere dagopvang, omdat zij niet meer bestand is tegen de confrontatie met chronisch psychiatrische patiënten.

In de loop van de jaren heeft zij veel vrienden die zij via de psychiatrie heeft leren kennen, verloren onder andere door zelfdoding. Het café is een laagdrempelige manier om een sociaal netwerk op te bouwen buiten de psychiatrie. Appellante gebruikt sporadisch alcohol.

Uitspraak Centrale Raad

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden