Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vermiste vrouw en kinderen Zoetermeer vermoord: vader heeft gruweldaden bekend

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vermiste vrouw en kinderen Zoetermeer vermoord: vader heeft gruweldaden bekend

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  
 
Vermiste vrouw en kinderen Zoetermeer vermoord: vader heeft gruweldaden bekend
vrijdag, 22 april 2005

Alibi verdachte en andere delen van zijn verklaringen klopten niet; drama hing in de lucht, motief is onbekend

Vanavond heeft het Openbaar Ministerie en de Politie Haaglanden tijdens een persconferentie op het hoofdbureau uitleg gegeven over deze morbide zaak. De politie noemt de bekentenis een 'ontknoping'.

Image 

Vader deed aangifte 'vermissing' op 't bureau, terwijl thuis de bloedsporen zijn daden verraadden

Gistermiddag, zo meldt het korps, zijn in de woning van de vermiste vrouw en kinderen bloedsporen aangetroffen in de slaapkamers van de ouders en de kinderen. Ook in de achterbak van de auto zijn bloedsporen aangetroffen, en op de plek bij de woning waar de auto stond geparkeerd.

Dit was mede aanleiding voor de politie de man aan te houden, zo bevestigde het korps eerder op de avond al. De arrestatie werd gisteravond verricht en 's avond laat is hij kort gehoord.

De man bekende zijn vrouw en twee kinderen te hebben vermoord en vertelde dat hij de gruweldaden woensdagnacht 6 april jl. heeft gepleegd. De wijze waarop is inmiddels ook duidelijk. Daarover doet het korps nog geen mededelingen.

De man heeft ook de plek aangewezen waar hij de lichamen heeft begraven. Op die plaats zijn ze inderdaad vanmiddag aangetroffen, aldus de politie. Hij heeft dat niet in Zoetermeer gedaan.

Op het oog een heel gewoon gezin

Politie Haaglanden: 'We willen nu nog niet melden waar de verdachte de lichamen heeft begraven. Dit o.a. ter voorkoming van verstoring van die plaats delict. De verdachte heeft verklaard de lichamen met de auto naar die plek te hebben gebracht. Over het motief heeft de man nog geen verklaring afgelegd. Op het oog leek het gezin een heel gewoon gezin. Het gezin was niet bekend bij de politie'.

De rechter-commissaris van de Haagse rechtbank heeft vrijdagmiddag 22 april de aanhouding van de verdachte rechtmatig bevonden. De verdachte zal maandag 25 april opnieuw worden voorgeleid aan de rechter-commissaris voor de voorlopige hechtenis.

Wat heeft de politie gedaan sinds de aangifte van vermissing?

Verdere toelichting korps Haaglanden:

Nadat de man op maandagmorgen aangifte heeft gedaan van vermissing van de vrouw en kinderen, is de man gehoord als aangever. Die dag is de politie met toestemming van de echtegenoot in de woning geweest om een eerste onderzoek in te stellen. Diezelfde dag en later die week zijn er opsporingsberichten uitgezonden door vele media. Die verschillende berichten hebben ongeveer 115 tips opgeleverd, de politie heeft die tips doorgelopen op bruikbaarheid.

Ook is een buurtonderzoek gehouden en zijn familie, vrienden en bekenden gehoord. Het bleef onduidelijk wat er was gebeurd. Er kwamen geen meldingen van een ongeluk of suļcide. Een andere mogelijkheid dat de vrouw zelf was weggegaan samen met haar kinderen. Maar ook na alle media-aandacht kwam er geen teken van leven van de vrouw of haar kinderen.

Ondertussen bleken het alibi van de verdachte en andere delen van zijn verklaringen niet te kloppen. Hierop is besloten tot een sporenonderzoek in de woning. Vanmiddag zijn de nabestaanden van de vrouw en de kinderen geļnformeerd.

Vlak voordat de persconferentie startte zijn de scholen van de kinderen en de buurtbewoners geļnformeerd.

Drama hing in de lucht...

Op maandag, 11 april half acht 's ochtends waren de vrouw en haar kinderen voor het laatst gezien in de woning van het gezin aan de Haverakker in Zoetermeer, aldus het korps op 18 april.

Deze informatie van de politie klopte (destijds) dus niet helemaal. 'Elk spoor van de vrouw en haar twee kinderen ontbraken', stelde politie Haaglanden, hoewel een doorzoeking gistermiddag van de woning dus het bewijs voor het drama leverde.

Dat er geen persoonlijke zaken of papieren uit haar woning waren weggenomen was al een teken aan de wand.

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 22 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
'Bedoeling was dat slachtoffer naar Suriname zou gaan en daar zijn dood in scene zou zetten'
Nationale Nederlanden Levensverzekeringen opgelicht, moord om uitkering

De verdachte heeft in de periode van 2 januari 2013 tot en met 25 februari 2013 te Rotterdam samen met een mededader het slachtoffer vermoord om een uitkering onder een levensverzekering te krijgen. Ook heeft hij een groot aantal (pogingen tot) fraude en valsheid in geschrifte gepleegd. Van enorme BTW-fraude tot fraude met kinderopvang en alles daartussen.

Een deel uit het standpunt van 41-jarige verdachte:

 'De verdachte ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van[slachtoffer]. Hij erkent dat hij een verzekering bij Nationale Nederland op het leven van[slachtoffer] had afgesloten en ook dat dit gedaan is om Nationale Nederlanden op te lichten.[slachtoffer] en hij hadden dit samen opgezet. De bedoeling was dat[slachtoffer] naar Suriname zou gaan, dat hij daar zijn dood in scene zou zetten en dat hij dan onder een andere naam in Suriname zou blijven wonen. De uitkering van € 500.000,00 zou worden gedeeld tussen[slachtoffer] (€ 200.000,00) en de verdachte (€ 300.000,00). Dit plan is echter nooit uitgevoerd.

De verdachte had zelf onder een andere verzekering bij Nationale Nederlanden een uitkering geclaimd en gekregen nadat[slachtoffer], [medeverdachte] en hij op 2 januari 2013 een overval op de verdachte in scene hadden gezet. De verdachte vermoedt dat dit[slachtoffer] heeft geļnspireerd, dat[slachtoffer] en [medeverdachte] in de avond van 24 februari 2013 een overval in scene hebben willen zetten en dat [medeverdachte] daarbij[slachtoffer] heeft gedood. Hijzelf had[slachtoffer] nog afgeraden om een dergelijke fraude te proberen, omdat het bij Nationale Nederlanden zou opvallen dat er kort na elkaar twee keer een vergelijkbare schade zou worden geclaimd.

Uit de strafmotivering:

 'De verdachte heeft samen met een ander[slachtoffer] om het leven gebracht.[slachtoffer] is door de verdachte en diens mededader in een machteloze positie gebracht, nadat[slachtoffer] in de waan was gebracht dat deze (slechts) zou worden mishandeld om een verzekeringsuitkering te krijgen.[slachtoffer] is vervolgens op een vreselijke manier overleden. Van het vertrouwen dat[slachtoffer] in de verdachte, een vriend, had gesteld, is door de verdachte grof misbruik gemaakt. Het behoeft geen toelichting dat dit een zeer ernstig strafbaar feit is.

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden