Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vijftal veroordeeld wegens ambtelijke corruptie (bouwfraude)

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vijftal veroordeeld wegens ambtelijke corruptie (bouwfraude)

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Vijftal veroordeeld wegens ambtelijke corruptie (bouwfraude)
vrijdag, 17 december 2004

Landelijk Parket/OM - De rechtbank in Rotterdam heeft deze week vijf verdachten van ambtelijke corruptie veroordeeld tot werkstraffen en geldboetes.

De rechtbank achtte bewezen dat de (voormalige) ambtenaren door het aannemen van giften in ruil voor tegenprestaties het vertrouwen in hen hadden beschaamd. Zij hebben hun positie misbruikt voor persoonlijk voordeel.

Het vertrouwen dat de burger in het overheidsapparaat moet kunnen stellen, is geschaad en de waardigheid van de overheid is aangetast, aldus de rechtbank.

De burger moet er immers op kunnen vertrouwen dat beslissingen van de overheid op objectieve gronden worden genomen. Daarnaast moet het centrale gezag kunnen vertrouwen op de loyaliteit en betrouwbaarheid van de eigen ambtenaren.

De veroordeelden hadden op kosten van bouwbedrijven onder andere gereden in een auto, kosteloos een appartement in Amsterdam kunnen gebruiken en een buitenboordmotor geaccepteerd. Voor een van hen waren de kosten van zijn huwelijksreceptie betaald door een aannemersbedrijf.

Bovendien had hij zich bij deze gelegenheid laten vervoeren in en door het bedrijf gehuurde Rolls Royce. Een ander reisde op kosten van een bouwbedrijf naar Curaçao en liet zich een deel van de kosten van zijn nieuwbouwwoning betalen.

De rechtbank sprak deze week ook een ambtenaar vrij. Het bewijs in zijn strafzaak was weliswaar wettig, maar niet overtuigend volgens de rechtbank.

Door het Landelijk Parket is deze week alsnog de strafzaak tegen een verdachte van ambtelijke corruptie geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Eerder werd de strafzaak tegen verdachte geseponeerd vanwege de gezondheidstoestand van de man.

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 17 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden