Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vijftal veroordeeld wegens ambtelijke corruptie (bouwfraude)

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vijftal veroordeeld wegens ambtelijke corruptie (bouwfraude)

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Vijftal veroordeeld wegens ambtelijke corruptie (bouwfraude)
vrijdag, 17 december 2004

Landelijk Parket/OM - De rechtbank in Rotterdam heeft deze week vijf verdachten van ambtelijke corruptie veroordeeld tot werkstraffen en geldboetes.

De rechtbank achtte bewezen dat de (voormalige) ambtenaren door het aannemen van giften in ruil voor tegenprestaties het vertrouwen in hen hadden beschaamd. Zij hebben hun positie misbruikt voor persoonlijk voordeel.

Het vertrouwen dat de burger in het overheidsapparaat moet kunnen stellen, is geschaad en de waardigheid van de overheid is aangetast, aldus de rechtbank.

De burger moet er immers op kunnen vertrouwen dat beslissingen van de overheid op objectieve gronden worden genomen. Daarnaast moet het centrale gezag kunnen vertrouwen op de loyaliteit en betrouwbaarheid van de eigen ambtenaren.

De veroordeelden hadden op kosten van bouwbedrijven onder andere gereden in een auto, kosteloos een appartement in Amsterdam kunnen gebruiken en een buitenboordmotor geaccepteerd. Voor een van hen waren de kosten van zijn huwelijksreceptie betaald door een aannemersbedrijf.

Bovendien had hij zich bij deze gelegenheid laten vervoeren in en door het bedrijf gehuurde Rolls Royce. Een ander reisde op kosten van een bouwbedrijf naar Curaçao en liet zich een deel van de kosten van zijn nieuwbouwwoning betalen.

De rechtbank sprak deze week ook een ambtenaar vrij. Het bewijs in zijn strafzaak was weliswaar wettig, maar niet overtuigend volgens de rechtbank.

Door het Landelijk Parket is deze week alsnog de strafzaak tegen een verdachte van ambtelijke corruptie geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Eerder werd de strafzaak tegen verdachte geseponeerd vanwege de gezondheidstoestand van de man.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 24 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden