Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vijftal veroordeeld wegens ambtelijke corruptie (bouwfraude)

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Vijftal veroordeeld wegens ambtelijke corruptie (bouwfraude)

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Vijftal veroordeeld wegens ambtelijke corruptie (bouwfraude)
vrijdag, 17 december 2004

Landelijk Parket/OM - De rechtbank in Rotterdam heeft deze week vijf verdachten van ambtelijke corruptie veroordeeld tot werkstraffen en geldboetes.

De rechtbank achtte bewezen dat de (voormalige) ambtenaren door het aannemen van giften in ruil voor tegenprestaties het vertrouwen in hen hadden beschaamd. Zij hebben hun positie misbruikt voor persoonlijk voordeel.

Het vertrouwen dat de burger in het overheidsapparaat moet kunnen stellen, is geschaad en de waardigheid van de overheid is aangetast, aldus de rechtbank.

De burger moet er immers op kunnen vertrouwen dat beslissingen van de overheid op objectieve gronden worden genomen. Daarnaast moet het centrale gezag kunnen vertrouwen op de loyaliteit en betrouwbaarheid van de eigen ambtenaren.

De veroordeelden hadden op kosten van bouwbedrijven onder andere gereden in een auto, kosteloos een appartement in Amsterdam kunnen gebruiken en een buitenboordmotor geaccepteerd. Voor een van hen waren de kosten van zijn huwelijksreceptie betaald door een aannemersbedrijf.

Bovendien had hij zich bij deze gelegenheid laten vervoeren in en door het bedrijf gehuurde Rolls Royce. Een ander reisde op kosten van een bouwbedrijf naar Curaçao en liet zich een deel van de kosten van zijn nieuwbouwwoning betalen.

De rechtbank sprak deze week ook een ambtenaar vrij. Het bewijs in zijn strafzaak was weliswaar wettig, maar niet overtuigend volgens de rechtbank.

Door het Landelijk Parket is deze week alsnog de strafzaak tegen een verdachte van ambtelijke corruptie geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Eerder werd de strafzaak tegen verdachte geseponeerd vanwege de gezondheidstoestand van de man.

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 20 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden