Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kesbir niet uitgeleverd aan Turkije, kans op martelpraktijken te groot

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kesbir niet uitgeleverd aan Turkije, kans op martelpraktijken te groot

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Kesbir niet uitgeleverd aan Turkije, kans op martelpraktijken te groot
donderdag, 20 januari 2005
Rechtbank Den Haag - Het hof heeft vandaag in hoger beroep minister Donner verboden Nuriye Kesbir aan Turkije uit te leveren. Het hof acht het risico dat Kesbir, een prominent PKK-lid, in Turkije zal worden gemarteld vooralsnog te groot.

Kesbir is Koerdische en prominent lid van de PKK. Zij bevindt zich thans in hechtenis in Nederland.

Turkije heeft Nederland om haar uitlevering verzocht omdat zij ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij terroristische activiteiten. Minister van Justitie Donner heeft besloten Kesbir uit te leveren. Hij is van oordeel dat de mensenrechtensituatie in Turkije ten opzichte van de situatie in het verleden sterk is verbeterd. Ook heeft de minister in aanmerking genomen dat de Turkse regering desgevraagd heeft toegezegd dat Kesbir in overeenstemming met de geldende mensenrechtenverdragen zal worden behandeld.

Kesbir heeft het besluit van minister Donner aangevochten bij de kortgedingrechter van de Rechtbank 's-Gravenhage. De kortgedingrechter stelde Kesbir in november 2004 in het gelijk en verbood de minister haar aan Turkije uit te leveren. Minister Donner is van dit vonnis in hoger beroep gegaan.

Het hof is van oordeel dat Kesbir als vrouw en als prominent PKK-lid een verhoogd risico loopt om tijdens haar detentie in Turkije te worden gemarteld. Het hof erkent wel dat de Turkse regering op het gebied van de mensenrechten recentelijk belangrijke verbeteringen heeft doorgevoerd. Tegelijkertijd constateert het hof dat martelingen nog niet tot het verleden behoren.

Kennelijk bestaat nog discrepantie tussen hetgeen de regering in Turkije wil en wat op lager niveau in de gevangenissen en de politiebureaus gebeurt. Het aldus voor Kesbir bestaande risico zou kunnen worden weggenomen indien de Turkse regering concrete garanties geeft dat zij erop zal toezien dat Kesbir niet zal worden gemarteld.

Er is geen reden om garanties van de Turkse regering te wantrouwen. De toezeggingen die Turkije tot nu toe heeft gedaan zijn echter te algemeen en te weinig concreet om het risico op marteling uit te sluiten.

Partijen hebben acht weken de tijd om van de uitspraak in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

LJ Nummer AS3366

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 21 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden