Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Steeds hogere boetes en criminalisering van het mededingingsrecht, straks ook celstraffen?

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Steeds hogere boetes en criminalisering van het mededingingsrecht, straks ook celstraffen?

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Steeds hogere boetes en criminalisering van het mededingingsrecht, straks ook celstraffen?
 
Steeds hogere boetes en criminalisering van het mededingingsrecht, straks ook celstraffen?
donderdag, 27 januari 2005
Criminalisering van het mededingingsrecht, Conferentie Rechtsgeleerdheid, donderdag 17 - vrijdag 18 februari UvA

Tijdens de internationale conferentie Remedies and sanctions in competition policy staat de gesignaleerde toenemende criminalisering van het mededingingsbeleid in de lidstaten van de Europese Gemeenschap centraal. Mededingingsbeleid is een vorm van overheidstoezicht bedoeld om het concurrentieproces te bewaken en te beschermen.

Op Europees niveau wordt het uitgevoerd door de Europese Commissie en het wordt in de EU-lidstaten aangevuld door het werk van de nationale mededingingsautoriteiten (zoals in Nederland door de NMa).

In een groot aantal EU-lidstaten staat een herziening van verplichtingen en sancties op stapel voor overtreders van de mededingingswet.

Behalve een toename van geldboetes voor bedrijven, wordt in die herziening ook de mogelijke introductie van strafrechtelijke sancties - waaronder geldboetes, tijdelijke verboden om bepaalde bedrijfsactiviteiten uit te oefenen en soms zelfs gevangenisstraffen - bekeken.

Ook ervaringen met de uitvoering van het mededingingsbeleid in de Verenigde Staten worden in de herziening meegenomen. Het installeren van vergelijkbare criminele sancties in Europa roept echter een groot aantal fundamentele vragen op.

Zo impliceert het bijvoorbeeld de toepassing van elementen uit het strafrecht, naast of in plaats van het huidige administratiefrechtelijke systeem.

Als gevolg hiervan veranderen de toezichthoudende taken en bevoegdheden van de mededingingsautoriteiten.

Ook zijn er serieuze politieke bezwaren: de trend tot criminalisering van het mededingingsrecht brengt immers uiteenlopende en zwaarwegende politieke en sociale gevolgen met zich mee.

Sprekers zijn onder anderen: prof. dr. William Kovacic (George Washington University), prof. dr. Giancarlo Spagnolo (Stockholm School of Economics), prof. dr. Wouter Wils (Europese Commissie), prof. dr. Eleanor Fox (New York University) en Pieter Kalbfleisch LL.M. (directeur-generaal NMa).

De conferentie wordt georganiseerd door de onderzoeksgroep Competition & Regulation van het Amsterdam Center for Law & Economics (ACLE) van de UvA.

Locaties

 Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie, Roetersstraat 11, Amsterdam (donderdag 17 februari), en het KNAW-gebouw, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam (vrijdag 18 februari).

Toegang: 275 euro voor het plenaire programma op vrijdag. Aanmelden: via het formulier op de ACLE-website: www.acle.nl

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden