Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Identiteit stoffelijk overschot Nuenen bekend: Fatima Paña (bijna zeker door DNA), verdachte bekent
donderdag, 27 januari 2005

Image Het stoffelijk overschot, dat woensdag 19 januari jongstleden werd gevonden onder een woning in Nuenen, blijkt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van de Nuenense Veneranda Fatima Paña (roepnaam Bebe) te zijn, zo meldt het OM in Den Bosch op basis van DNA-onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut.

Volgens de site van Peter R. de Vries zou haar echtgenoot Edwin ten W. de moord hebben bekend. Hij zou haar lichaam bij de woning van zijn broer - eveneens in Nuenen - onder een laag asfalt of beton hebben begraven. 'Dit is net door justitie bevestigd' aldus De Vries.

De doodsoorzaak is nog niet bekend, omdat sectie op het lichaam nog moet plaatsvinden.

Echtgenoot blijft vast

De vordering van het Openbaar Ministerie tot gevangenhouding van de verdachte echtgenoot van Fatima Paña is gisteren in de raadkamer behandeld en toegewezen. De verdachte zit nu in voorlopige hechtenis.

In het belang van het onderzoek doet het OM geen verdere mededelingen.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries onderzocht een en ander, onderstaand zijn toelichting op de zaak

Voor het laatst gezien

Vlak voordat haar drie maanden oude zoontje Paul gedoopt zou worden, belde Bebe's echtgenoot Edwin de vriendinnen van zijn vrouw op, dat het doopfeest niet doorging. Dat vonden de Filippijns-Nederlandse vriendinnen van Bebe -zelf Filippijnse van geboorte- merkwaardig, want Bebe had dat feest juist met veel enthousiasme voorbereid. Edwin meldde nu echter plotseling dat zijn vrouw depressief was.

Edwin vertrok kort na de afgelasting van het doopfeest op zakenreis naar Amerika, en merkte bij terugkomst dat Bebe weg was zo vertelde hij de vriendinnen van zijn vrouw. Bebe zou naar de Filippijnen zijn gereisd: ze had 10 duizend gulden aan contanten meegenomen alsmede een open vliegticket die toevallig in huis aanwezig waren, aldus Edwin.

Sporen

Onderzoek van de Nederlandse politie bracht echter geen enkel spoor aan het licht: niemand had Bebe zien vertrekken, er was geen taxichauffeur te vinden die haar had vervoerd -Bebe had geen rijbewijs-, en bij geen enkele luchtvaartmaatschappij was Bebe's reis geregistreerd.

Bovendien bevestigde de Filippijnse ambassade in Den Haag dat Bebe niet kon zijn aangekomen in haar vaderland, omdat dat dan bij de douane geregistreerd zou moeten zijn. En ook dat was niet het geval.

Onderzoek

Peter R. de Vries onderzocht op Cebu, het Filippijnse eiland waar Bebe oorspronkelijk vandaan kwam en waar ze volgens haar echtgenoot nu weer zou verblijven, allerlei aanwijzingen die Edwin over zijn vrouw had gegeven. Maar geen van die aanwijzingen leidde tot enig teken van leven van Bebe Paña.

De meeste beweringen bleken bij controle ook feitelijk niet te kloppen. Verder had ook Bebe's familie die in Cebu City woont, sinds januari 2001 niets meer van haar vernomen, terwijl het contact met haar zussen altijd heel hecht was.

Hele dossier op:

http://www.peterrdevries.nl/dossiers/bebepana/dossierstot.htm

(foto wijlen mevr. V.F. Paña met dochtertje: peterrdevries.nl)

Lees ook (1 maart 2005)  Stoffelijk overschot Veneranda Fatima Paña (gevonden in woning Nuenen) moet worden afgegeven

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 17 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Afwijzing aanvraag om wel heel bijzondere bijstand: kroegbezoek chronisch psychiatrisch patiënt

Afwijzing aanvraag om bijzondere bijstand. Appellante (de aanvrager) lijdt meer dan twintig jaar aan een schizoaffectieve stoornis. Zij heeft vele psychiatrische behandelingen ondergaan en jarenlang een dagactiviteitencentrum bezocht. Op 11 mei 2004 heeft appellante een aanvraag gedaan om bijzondere bijstand voor consumptiekosten in haar stamcafé Marktzicht te Utrecht (café). 

De vrouw heeft toegelicht dat zij een chronisch psychiatrisch patiënt is en dat zij niet alleen thuis kan zijn. Zij brengt haar dagen door in het café om onder de mensen te zijn.

Bij besluit van 15 juni 2004 heeft de gemeente deze aanvraag afgewezen. Bij uitspraak van 16 augustus 2005 heeft de rechtbank het beroep tegen het (latere) besluit ongegrond verklaard. Jaren later (2010) heeft de vrouw het nog een keer geprobeerd, maar de gemeente wees het weer af. Uiteindelijk belandde de zaak bij de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep.

Waarom naar de kroeg?

De vrouw vindt dat zij de kosten tot een bedrag van € 300,- per maand niet meer uit haar vermogen kan bestrijden en wijst op een verklaring van haar psychiater. Daarin staat dat de vrouw niet in aanmerking komt voor reguliere dagopvang, omdat zij niet meer bestand is tegen de confrontatie met chronisch psychiatrische patiënten.

In de loop van de jaren heeft zij veel vrienden die zij via de psychiatrie heeft leren kennen, verloren onder andere door zelfdoding. Het café is een laagdrempelige manier om een sociaal netwerk op te bouwen buiten de psychiatrie. Appellante gebruikt sporadisch alcohol.

Uitspraak Centrale Raad

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden