Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Identiteit stoffelijk overschot Nuenen bekend: Fatima Paña (bijna zeker door DNA), verdachte bekent
donderdag, 27 januari 2005

Image Het stoffelijk overschot, dat woensdag 19 januari jongstleden werd gevonden onder een woning in Nuenen, blijkt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van de Nuenense Veneranda Fatima Paña (roepnaam Bebe) te zijn, zo meldt het OM in Den Bosch op basis van DNA-onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut.

Volgens de site van Peter R. de Vries zou haar echtgenoot Edwin ten W. de moord hebben bekend. Hij zou haar lichaam bij de woning van zijn broer - eveneens in Nuenen - onder een laag asfalt of beton hebben begraven. 'Dit is net door justitie bevestigd' aldus De Vries.

De doodsoorzaak is nog niet bekend, omdat sectie op het lichaam nog moet plaatsvinden.

Echtgenoot blijft vast

De vordering van het Openbaar Ministerie tot gevangenhouding van de verdachte echtgenoot van Fatima Paña is gisteren in de raadkamer behandeld en toegewezen. De verdachte zit nu in voorlopige hechtenis.

In het belang van het onderzoek doet het OM geen verdere mededelingen.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries onderzocht een en ander, onderstaand zijn toelichting op de zaak

Voor het laatst gezien

Vlak voordat haar drie maanden oude zoontje Paul gedoopt zou worden, belde Bebe's echtgenoot Edwin de vriendinnen van zijn vrouw op, dat het doopfeest niet doorging. Dat vonden de Filippijns-Nederlandse vriendinnen van Bebe -zelf Filippijnse van geboorte- merkwaardig, want Bebe had dat feest juist met veel enthousiasme voorbereid. Edwin meldde nu echter plotseling dat zijn vrouw depressief was.

Edwin vertrok kort na de afgelasting van het doopfeest op zakenreis naar Amerika, en merkte bij terugkomst dat Bebe weg was zo vertelde hij de vriendinnen van zijn vrouw. Bebe zou naar de Filippijnen zijn gereisd: ze had 10 duizend gulden aan contanten meegenomen alsmede een open vliegticket die toevallig in huis aanwezig waren, aldus Edwin.

Sporen

Onderzoek van de Nederlandse politie bracht echter geen enkel spoor aan het licht: niemand had Bebe zien vertrekken, er was geen taxichauffeur te vinden die haar had vervoerd -Bebe had geen rijbewijs-, en bij geen enkele luchtvaartmaatschappij was Bebe's reis geregistreerd.

Bovendien bevestigde de Filippijnse ambassade in Den Haag dat Bebe niet kon zijn aangekomen in haar vaderland, omdat dat dan bij de douane geregistreerd zou moeten zijn. En ook dat was niet het geval.

Onderzoek

Peter R. de Vries onderzocht op Cebu, het Filippijnse eiland waar Bebe oorspronkelijk vandaan kwam en waar ze volgens haar echtgenoot nu weer zou verblijven, allerlei aanwijzingen die Edwin over zijn vrouw had gegeven. Maar geen van die aanwijzingen leidde tot enig teken van leven van Bebe Paña.

De meeste beweringen bleken bij controle ook feitelijk niet te kloppen. Verder had ook Bebe's familie die in Cebu City woont, sinds januari 2001 niets meer van haar vernomen, terwijl het contact met haar zussen altijd heel hecht was.

Hele dossier op:

http://www.peterrdevries.nl/dossiers/bebepana/dossierstot.htm

(foto wijlen mevr. V.F. Paña met dochtertje: peterrdevries.nl)

Lees ook (1 maart 2005)  Stoffelijk overschot Veneranda Fatima Paña (gevonden in woning Nuenen) moet worden afgegeven

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
'Bedoeling was dat slachtoffer naar Suriname zou gaan en daar zijn dood in scene zou zetten'
Nationale Nederlanden Levensverzekeringen opgelicht, moord om uitkering

De verdachte heeft in de periode van 2 januari 2013 tot en met 25 februari 2013 te Rotterdam samen met een mededader het slachtoffer vermoord om een uitkering onder een levensverzekering te krijgen. Ook heeft hij een groot aantal (pogingen tot) fraude en valsheid in geschrifte gepleegd. Van enorme BTW-fraude tot fraude met kinderopvang en alles daartussen.

Een deel uit het standpunt van 41-jarige verdachte:

 'De verdachte ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van[slachtoffer]. Hij erkent dat hij een verzekering bij Nationale Nederland op het leven van[slachtoffer] had afgesloten en ook dat dit gedaan is om Nationale Nederlanden op te lichten.[slachtoffer] en hij hadden dit samen opgezet. De bedoeling was dat[slachtoffer] naar Suriname zou gaan, dat hij daar zijn dood in scene zou zetten en dat hij dan onder een andere naam in Suriname zou blijven wonen. De uitkering van € 500.000,00 zou worden gedeeld tussen[slachtoffer] (€ 200.000,00) en de verdachte (€ 300.000,00). Dit plan is echter nooit uitgevoerd.

De verdachte had zelf onder een andere verzekering bij Nationale Nederlanden een uitkering geclaimd en gekregen nadat[slachtoffer], [medeverdachte] en hij op 2 januari 2013 een overval op de verdachte in scene hadden gezet. De verdachte vermoedt dat dit[slachtoffer] heeft geïnspireerd, dat[slachtoffer] en [medeverdachte] in de avond van 24 februari 2013 een overval in scene hebben willen zetten en dat [medeverdachte] daarbij[slachtoffer] heeft gedood. Hijzelf had[slachtoffer] nog afgeraden om een dergelijke fraude te proberen, omdat het bij Nationale Nederlanden zou opvallen dat er kort na elkaar twee keer een vergelijkbare schade zou worden geclaimd.

Uit de strafmotivering:

 'De verdachte heeft samen met een ander[slachtoffer] om het leven gebracht.[slachtoffer] is door de verdachte en diens mededader in een machteloze positie gebracht, nadat[slachtoffer] in de waan was gebracht dat deze (slechts) zou worden mishandeld om een verzekeringsuitkering te krijgen.[slachtoffer] is vervolgens op een vreselijke manier overleden. Van het vertrouwen dat[slachtoffer] in de verdachte, een vriend, had gesteld, is door de verdachte grof misbruik gemaakt. Het behoeft geen toelichting dat dit een zeer ernstig strafbaar feit is.

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden