Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Identiteit stoffelijk overschot Nuenen bekend: Fatima Paña (bijna zeker door DNA), verdachte bekent
donderdag, 27 januari 2005

Image Het stoffelijk overschot, dat woensdag 19 januari jongstleden werd gevonden onder een woning in Nuenen, blijkt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van de Nuenense Veneranda Fatima Paña (roepnaam Bebe) te zijn, zo meldt het OM in Den Bosch op basis van DNA-onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut.

Volgens de site van Peter R. de Vries zou haar echtgenoot Edwin ten W. de moord hebben bekend. Hij zou haar lichaam bij de woning van zijn broer - eveneens in Nuenen - onder een laag asfalt of beton hebben begraven. 'Dit is net door justitie bevestigd' aldus De Vries.

De doodsoorzaak is nog niet bekend, omdat sectie op het lichaam nog moet plaatsvinden.

Echtgenoot blijft vast

De vordering van het Openbaar Ministerie tot gevangenhouding van de verdachte echtgenoot van Fatima Paña is gisteren in de raadkamer behandeld en toegewezen. De verdachte zit nu in voorlopige hechtenis.

In het belang van het onderzoek doet het OM geen verdere mededelingen.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries onderzocht een en ander, onderstaand zijn toelichting op de zaak

Voor het laatst gezien

Vlak voordat haar drie maanden oude zoontje Paul gedoopt zou worden, belde Bebe's echtgenoot Edwin de vriendinnen van zijn vrouw op, dat het doopfeest niet doorging. Dat vonden de Filippijns-Nederlandse vriendinnen van Bebe -zelf Filippijnse van geboorte- merkwaardig, want Bebe had dat feest juist met veel enthousiasme voorbereid. Edwin meldde nu echter plotseling dat zijn vrouw depressief was.

Edwin vertrok kort na de afgelasting van het doopfeest op zakenreis naar Amerika, en merkte bij terugkomst dat Bebe weg was zo vertelde hij de vriendinnen van zijn vrouw. Bebe zou naar de Filippijnen zijn gereisd: ze had 10 duizend gulden aan contanten meegenomen alsmede een open vliegticket die toevallig in huis aanwezig waren, aldus Edwin.

Sporen

Onderzoek van de Nederlandse politie bracht echter geen enkel spoor aan het licht: niemand had Bebe zien vertrekken, er was geen taxichauffeur te vinden die haar had vervoerd -Bebe had geen rijbewijs-, en bij geen enkele luchtvaartmaatschappij was Bebe's reis geregistreerd.

Bovendien bevestigde de Filippijnse ambassade in Den Haag dat Bebe niet kon zijn aangekomen in haar vaderland, omdat dat dan bij de douane geregistreerd zou moeten zijn. En ook dat was niet het geval.

Onderzoek

Peter R. de Vries onderzocht op Cebu, het Filippijnse eiland waar Bebe oorspronkelijk vandaan kwam en waar ze volgens haar echtgenoot nu weer zou verblijven, allerlei aanwijzingen die Edwin over zijn vrouw had gegeven. Maar geen van die aanwijzingen leidde tot enig teken van leven van Bebe Paña.

De meeste beweringen bleken bij controle ook feitelijk niet te kloppen. Verder had ook Bebe's familie die in Cebu City woont, sinds januari 2001 niets meer van haar vernomen, terwijl het contact met haar zussen altijd heel hecht was.

Hele dossier op:

http://www.peterrdevries.nl/dossiers/bebepana/dossierstot.htm

(foto wijlen mevr. V.F. Paña met dochtertje: peterrdevries.nl)

Lees ook (1 maart 2005)  Stoffelijk overschot Veneranda Fatima Paña (gevonden in woning Nuenen) moet worden afgegeven

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 15 oktober 2018


O P M E R K E L IJ K
Conservatoir beslag op urn met as omdat kind medaillon met as wil dragen net als de andere kinderen

Alleen aanvoeren dat band met overledene goed was blijkt onvoldoende

Een dochter wil een klein deel van de as van haar overleden vader in een medaillon dragen. De weduwe weigert echter afgifte en zo belandt de familie bij de rechter. De dochter (A) heeft aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat B onzorgvuldig en aldus onrechtmatig jegens haar handelt door te weigeren een klein deel van de as van X aan haar af te staan, vooral omdat de andere (stief)kinderen van de overleden persoon wel een medaillon met as van X hebben gekregen. De dochter heeft op 9 januari 2013 - na verkregen verlof daartoe van de voorzieningenrechter van deze rechtbank bij beschikking van 3 januari 2013 - conservatoir beslag laten leggen op de urn met de as. Voor het aannemen van een zogeheten onrechtmatige daad zijn de nodige voorwaarden. De rechter beslist als volgt, na een korte inleiding op die criteria:

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden