Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Hoofdpunten arrow Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen
 
Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen
woensdag, 2 februari 2005

Image Studiecentrum Rechtspleging, het studiecentrum voor Nederlandse rechters en officieren van justitie in Zutphen, ondersteunt Turkije bij de ontwikkeling van opleidingen voor de magistraten. Turkije wil de organisatie van de rechtspraak, maar ook de opleiding in overeenstemming brengen met dat van Europese landen.

Uiteindelijk moet dit bijdragen aan de voorbereiding van Turkije op een mogelijk lidmaatschap van de EU.

Dat (juridische) zaken in Turkije tot op heden ook wel 'ns buitengerechtelijk (dreigen te) worden 'opgelost', werd onlangs nog duidelijk in de zaak van PKK-strijdster Nuriye Kesbir, lees Kesbir niet uitgeleverd aan Turkije, kans op martelpraktijken te groot

Lange weg te gaan...

Image Eurocommissaris Frits Bolkestein wees er eind 2004 nog op dat in het voorgaande jaar 20.000 Turken politiek asiel hebben aangevraagd in de EU. Tweeduizend aanvragen werden ingewilligd.

Volgens Amnesty wordt er nog steeds gemarteld en is er geen sprake van (volledige) vrijheid van godsdienst voor niet-moslims. Ook zou de Turkse staat het gebruik van extreem geweld niet nalaten. In Turkije lopen vrouwen in detentie vaak het risico om onderworpen te worden aan seksueel geweld door leden van de staatsveiligheid.

Nederland als schoolvoorbeeld nieuwe EU-staten

De Turkse rechterlijke organisatie ziet het Nederlandse opleidingsinstituut als Europees schoolvoorbeeld voor de eigen opleidingsschool voor de magistraten, de 'Justice Academy', en is daarom deze week op bezoek bij SSR. Alle nieuwe toetredende Europese landen komen zich oriënteren bij SSR.

Deze organisatie treedt in de meeste gevallen ook op als adviseur om vergelijkbare eigen instituten op te zetten en verzorgt train-de-trainer programma's in samenwerking met de Raad van Europa in Straatsburg.

Appèlrechtspraak ook nieuw in Turkije

In januari dit jaar werd bekend dat de Nederlandse rechtspraak ook gaat meewerken aan het instellen van gerechtshoven in Turkije.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en Turkije en moet bijdragen aan de voorbereiding van Turkije op een mogelijk lidmaatschap van de EU. Behalve Nederland boden ook Duitsland en Frankrijk hun diensten aan. De Nederlandse presentatie kwam volgens de Turken als beste uit de bus. Het project Support to the Establishment of Courts of Appeal in Turkey start vermoedelijk eind dit jaar. 

Mr. P. Ingelse, vice-president van het gerechtshof Amsterdam, zal als adviseur van het project zelfs voor 21 maanden in Ankara worden gedetacheerd.

Leren doceren

Het Nederlandse opleidingsinstituut, SSR dus, leidt de buitenlandse trainers niet alleen juridisch inhoudelijk op maar men draagt ook opleidingsmethodieken over zodat men in het eigen land de opgedane kennis kan verspreiden. Niet alle juridische experts zijn immers ook goede docenten, aldus SSR.

Worden Nederlandse gevangenissen ook een schoolvoorbeeld?

In het verlengde van de kennisoverdracht van SSR zou ten behoeve van het streven naar een rechtsstaat in Turkije, het land misschien ook gebaat zijn bij een soortgelijk project wat betreft de uitvoering van vrijheidsbenemende straffen en maatregelen. In Nederland verricht de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) die taak.

Nederland is qua behuizing van veroordeelden echter meer opweg richting het Turkse 'DJI' dan andersom: in Lelystad komen zes gevangenen in één cel en er wordt een groter aantal overwogen. Projectleider in Lelystad Jan Piek zou wel tips hebben voor de Turkse collega's: "Dat er geen acht of vier gevangenen op één cel komen, maar zes, dat is een bewuste keuze. Bij vier zie je al vaak dat het drie-tegen-één wordt", aldus legt Piek uit in een interview in een andere context. "En een groep van acht is voor dit concept te groot. Uit de praktijk blijkt zes gewoon een goed aantal".

Enfin, voorlopig lijkt SSR in ieder geval in het voortraject van de strafrechtspleging stevig aan de weg te timmeren met de opleidingen en zo een zinvolle bijdrage te leveren aan de rechtsstatelijke ontwikkeling van (niet alleen) Turkije, lid of géén lid van de EU in de nabije toekomst.

Over SSR

Studiecentrum Rechtspleging (SSR) is het studiecentrum van én voor de rechterlijke organisatie in Nederland. SSR verzorgt de initiële opleiding voor (jonge) juristen tot rechter of officier van justitie. SSR verzorgt ook bij- en nascholing van rechters en officieren van justitie. Daarnaast verzorgt SSR de opleidingen en bijscholing van de juridische ondersteuning (secretarissen) en de administratieve ondersteuning van de gerechten en de parketten. Het cursusaanbod van SSR is niet alleen juridisch inhoudelijk, maar omvat ook professionele vaardigheden en managementcapaciteiten.

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
UvA-eredoctoraten voor econoom Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford
UvA - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan econoom en Nobelprijswinnaar Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford. Crawford ontvangt het eredoctoraat vanwege de grote invloed die hij heeft op de internationale rechtswetenschap, in het bijzonder op het internationale aansprakelijkheidsrecht.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden