Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Hoofdpunten arrow Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen
 
Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen
woensdag, 2 februari 2005

Image Studiecentrum Rechtspleging, het studiecentrum voor Nederlandse rechters en officieren van justitie in Zutphen, ondersteunt Turkije bij de ontwikkeling van opleidingen voor de magistraten. Turkije wil de organisatie van de rechtspraak, maar ook de opleiding in overeenstemming brengen met dat van Europese landen.

Uiteindelijk moet dit bijdragen aan de voorbereiding van Turkije op een mogelijk lidmaatschap van de EU.

Dat (juridische) zaken in Turkije tot op heden ook wel 'ns buitengerechtelijk (dreigen te) worden 'opgelost', werd onlangs nog duidelijk in de zaak van PKK-strijdster Nuriye Kesbir, lees Kesbir niet uitgeleverd aan Turkije, kans op martelpraktijken te groot

Lange weg te gaan...

Image Eurocommissaris Frits Bolkestein wees er eind 2004 nog op dat in het voorgaande jaar 20.000 Turken politiek asiel hebben aangevraagd in de EU. Tweeduizend aanvragen werden ingewilligd.

Volgens Amnesty wordt er nog steeds gemarteld en is er geen sprake van (volledige) vrijheid van godsdienst voor niet-moslims. Ook zou de Turkse staat het gebruik van extreem geweld niet nalaten. In Turkije lopen vrouwen in detentie vaak het risico om onderworpen te worden aan seksueel geweld door leden van de staatsveiligheid.

Nederland als schoolvoorbeeld nieuwe EU-staten

De Turkse rechterlijke organisatie ziet het Nederlandse opleidingsinstituut als Europees schoolvoorbeeld voor de eigen opleidingsschool voor de magistraten, de 'Justice Academy', en is daarom deze week op bezoek bij SSR. Alle nieuwe toetredende Europese landen komen zich oriënteren bij SSR.

Deze organisatie treedt in de meeste gevallen ook op als adviseur om vergelijkbare eigen instituten op te zetten en verzorgt train-de-trainer programma's in samenwerking met de Raad van Europa in Straatsburg.

Appèlrechtspraak ook nieuw in Turkije

In januari dit jaar werd bekend dat de Nederlandse rechtspraak ook gaat meewerken aan het instellen van gerechtshoven in Turkije.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en Turkije en moet bijdragen aan de voorbereiding van Turkije op een mogelijk lidmaatschap van de EU. Behalve Nederland boden ook Duitsland en Frankrijk hun diensten aan. De Nederlandse presentatie kwam volgens de Turken als beste uit de bus. Het project Support to the Establishment of Courts of Appeal in Turkey start vermoedelijk eind dit jaar. 

Mr. P. Ingelse, vice-president van het gerechtshof Amsterdam, zal als adviseur van het project zelfs voor 21 maanden in Ankara worden gedetacheerd.

Leren doceren

Het Nederlandse opleidingsinstituut, SSR dus, leidt de buitenlandse trainers niet alleen juridisch inhoudelijk op maar men draagt ook opleidingsmethodieken over zodat men in het eigen land de opgedane kennis kan verspreiden. Niet alle juridische experts zijn immers ook goede docenten, aldus SSR.

Worden Nederlandse gevangenissen ook een schoolvoorbeeld?

In het verlengde van de kennisoverdracht van SSR zou ten behoeve van het streven naar een rechtsstaat in Turkije, het land misschien ook gebaat zijn bij een soortgelijk project wat betreft de uitvoering van vrijheidsbenemende straffen en maatregelen. In Nederland verricht de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) die taak.

Nederland is qua behuizing van veroordeelden echter meer opweg richting het Turkse 'DJI' dan andersom: in Lelystad komen zes gevangenen in één cel en er wordt een groter aantal overwogen. Projectleider in Lelystad Jan Piek zou wel tips hebben voor de Turkse collega's: "Dat er geen acht of vier gevangenen op één cel komen, maar zes, dat is een bewuste keuze. Bij vier zie je al vaak dat het drie-tegen-één wordt", aldus legt Piek uit in een interview in een andere context. "En een groep van acht is voor dit concept te groot. Uit de praktijk blijkt zes gewoon een goed aantal".

Enfin, voorlopig lijkt SSR in ieder geval in het voortraject van de strafrechtspleging stevig aan de weg te timmeren met de opleidingen en zo een zinvolle bijdrage te leveren aan de rechtsstatelijke ontwikkeling van (niet alleen) Turkije, lid of géén lid van de EU in de nabije toekomst.

Over SSR

Studiecentrum Rechtspleging (SSR) is het studiecentrum van én voor de rechterlijke organisatie in Nederland. SSR verzorgt de initiële opleiding voor (jonge) juristen tot rechter of officier van justitie. SSR verzorgt ook bij- en nascholing van rechters en officieren van justitie. Daarnaast verzorgt SSR de opleidingen en bijscholing van de juridische ondersteuning (secretarissen) en de administratieve ondersteuning van de gerechten en de parketten. Het cursusaanbod van SSR is niet alleen juridisch inhoudelijk, maar omvat ook professionele vaardigheden en managementcapaciteiten.

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 20 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Afwijzing aanvraag om wel heel bijzondere bijstand: kroegbezoek chronisch psychiatrisch patiënt

Afwijzing aanvraag om bijzondere bijstand. Appellante (de aanvrager) lijdt meer dan twintig jaar aan een schizoaffectieve stoornis. Zij heeft vele psychiatrische behandelingen ondergaan en jarenlang een dagactiviteitencentrum bezocht. Op 11 mei 2004 heeft appellante een aanvraag gedaan om bijzondere bijstand voor consumptiekosten in haar stamcafé Marktzicht te Utrecht (café). 

De vrouw heeft toegelicht dat zij een chronisch psychiatrisch patiënt is en dat zij niet alleen thuis kan zijn. Zij brengt haar dagen door in het café om onder de mensen te zijn.

Bij besluit van 15 juni 2004 heeft de gemeente deze aanvraag afgewezen. Bij uitspraak van 16 augustus 2005 heeft de rechtbank het beroep tegen het (latere) besluit ongegrond verklaard. Jaren later (2010) heeft de vrouw het nog een keer geprobeerd, maar de gemeente wees het weer af. Uiteindelijk belandde de zaak bij de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep.

Waarom naar de kroeg?

De vrouw vindt dat zij de kosten tot een bedrag van € 300,- per maand niet meer uit haar vermogen kan bestrijden en wijst op een verklaring van haar psychiater. Daarin staat dat de vrouw niet in aanmerking komt voor reguliere dagopvang, omdat zij niet meer bestand is tegen de confrontatie met chronisch psychiatrische patiënten.

In de loop van de jaren heeft zij veel vrienden die zij via de psychiatrie heeft leren kennen, verloren onder andere door zelfdoding. Het café is een laagdrempelige manier om een sociaal netwerk op te bouwen buiten de psychiatrie. Appellante gebruikt sporadisch alcohol.

Uitspraak Centrale Raad

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden