Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Hoofdpunten arrow Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen
 
Nederlands rechters en officieren van justitie leiden Turkse collega's op in Zutphen
woensdag, 2 februari 2005

Image Studiecentrum Rechtspleging, het studiecentrum voor Nederlandse rechters en officieren van justitie in Zutphen, ondersteunt Turkije bij de ontwikkeling van opleidingen voor de magistraten. Turkije wil de organisatie van de rechtspraak, maar ook de opleiding in overeenstemming brengen met dat van Europese landen.

Uiteindelijk moet dit bijdragen aan de voorbereiding van Turkije op een mogelijk lidmaatschap van de EU.

Dat (juridische) zaken in Turkije tot op heden ook wel 'ns buitengerechtelijk (dreigen te) worden 'opgelost', werd onlangs nog duidelijk in de zaak van PKK-strijdster Nuriye Kesbir, lees Kesbir niet uitgeleverd aan Turkije, kans op martelpraktijken te groot

Lange weg te gaan...

Image Eurocommissaris Frits Bolkestein wees er eind 2004 nog op dat in het voorgaande jaar 20.000 Turken politiek asiel hebben aangevraagd in de EU. Tweeduizend aanvragen werden ingewilligd.

Volgens Amnesty wordt er nog steeds gemarteld en is er geen sprake van (volledige) vrijheid van godsdienst voor niet-moslims. Ook zou de Turkse staat het gebruik van extreem geweld niet nalaten. In Turkije lopen vrouwen in detentie vaak het risico om onderworpen te worden aan seksueel geweld door leden van de staatsveiligheid.

Nederland als schoolvoorbeeld nieuwe EU-staten

De Turkse rechterlijke organisatie ziet het Nederlandse opleidingsinstituut als Europees schoolvoorbeeld voor de eigen opleidingsschool voor de magistraten, de 'Justice Academy', en is daarom deze week op bezoek bij SSR. Alle nieuwe toetredende Europese landen komen zich oriënteren bij SSR.

Deze organisatie treedt in de meeste gevallen ook op als adviseur om vergelijkbare eigen instituten op te zetten en verzorgt train-de-trainer programma's in samenwerking met de Raad van Europa in Straatsburg.

Appèlrechtspraak ook nieuw in Turkije

In januari dit jaar werd bekend dat de Nederlandse rechtspraak ook gaat meewerken aan het instellen van gerechtshoven in Turkije.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en Turkije en moet bijdragen aan de voorbereiding van Turkije op een mogelijk lidmaatschap van de EU. Behalve Nederland boden ook Duitsland en Frankrijk hun diensten aan. De Nederlandse presentatie kwam volgens de Turken als beste uit de bus. Het project Support to the Establishment of Courts of Appeal in Turkey start vermoedelijk eind dit jaar. 

Mr. P. Ingelse, vice-president van het gerechtshof Amsterdam, zal als adviseur van het project zelfs voor 21 maanden in Ankara worden gedetacheerd.

Leren doceren

Het Nederlandse opleidingsinstituut, SSR dus, leidt de buitenlandse trainers niet alleen juridisch inhoudelijk op maar men draagt ook opleidingsmethodieken over zodat men in het eigen land de opgedane kennis kan verspreiden. Niet alle juridische experts zijn immers ook goede docenten, aldus SSR.

Worden Nederlandse gevangenissen ook een schoolvoorbeeld?

In het verlengde van de kennisoverdracht van SSR zou ten behoeve van het streven naar een rechtsstaat in Turkije, het land misschien ook gebaat zijn bij een soortgelijk project wat betreft de uitvoering van vrijheidsbenemende straffen en maatregelen. In Nederland verricht de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) die taak.

Nederland is qua behuizing van veroordeelden echter meer opweg richting het Turkse 'DJI' dan andersom: in Lelystad komen zes gevangenen in één cel en er wordt een groter aantal overwogen. Projectleider in Lelystad Jan Piek zou wel tips hebben voor de Turkse collega's: "Dat er geen acht of vier gevangenen op één cel komen, maar zes, dat is een bewuste keuze. Bij vier zie je al vaak dat het drie-tegen-één wordt", aldus legt Piek uit in een interview in een andere context. "En een groep van acht is voor dit concept te groot. Uit de praktijk blijkt zes gewoon een goed aantal".

Enfin, voorlopig lijkt SSR in ieder geval in het voortraject van de strafrechtspleging stevig aan de weg te timmeren met de opleidingen en zo een zinvolle bijdrage te leveren aan de rechtsstatelijke ontwikkeling van (niet alleen) Turkije, lid of géén lid van de EU in de nabije toekomst.

Over SSR

Studiecentrum Rechtspleging (SSR) is het studiecentrum van én voor de rechterlijke organisatie in Nederland. SSR verzorgt de initiële opleiding voor (jonge) juristen tot rechter of officier van justitie. SSR verzorgt ook bij- en nascholing van rechters en officieren van justitie. Daarnaast verzorgt SSR de opleidingen en bijscholing van de juridische ondersteuning (secretarissen) en de administratieve ondersteuning van de gerechten en de parketten. Het cursusaanbod van SSR is niet alleen juridisch inhoudelijk, maar omvat ook professionele vaardigheden en managementcapaciteiten.

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 20 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Rechtszitting over Zwarte Piet is op donderdag 16 oktober

RvS, Den Haag -  De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

Uitspraak van de rechtbank
Op 3 juli van dit jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam had verleend voor de intocht van Sinterklaas in 2013. Twintig mensen kwamen hiertegen in beroep, omdat het evenement de figuur van Zwarte Piet bevat die fundamentele vrijheden aantast en teniet doet.

LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden