Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Hoofdpunten arrow Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd
 
Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd
woensdag, 2 februari 2005

Rb Almelo - Op 25 januari en 1 februari heeft de rechtbank uitspraak gedaan in een vijftal geruchtmakende strafzaken. De vijf verdachten werden allen beschuldigd van het gebruik van ernstig geweld tegen twee bezoekers van nachtclub Trocodero en/of de afpersing van een Enschedese zakenman. Daarnaast waren er nog beschuldigingen van diefstal, bedreiging, 'eenvoudige' mishandeling en belediging tegen sommigen van hen.

Waar de officier van justitie het geweld in de nachtclub kwalificeerde als poging tot doodslag, kwam de rechtbank niet verder dan een poging tot zware mishandeling. Mede daarom zijn de straffen in die zaken ook lichter uitgevallen dan de officier van justitie had geëist. Hij vroeg tot 5 jaar gevangenisstraf in de "Trocodero"-zaken en tot 8 jaar cel in de afpersingszaak.

Twee van de drie personen die van afpersing werden beschuldigd, zijn daarvoor door de rechtbank ook veroordeeld. Een derde werd vrijgesproken, nadat de officier van justitie zelf ook tot vrijspraak had gerekwireerd. De hoogste straf die is opgelegd met betrekking tot het geweld in de nachtclub is 8 maanden gevangenisstraf, in de afpersingszaak 3 jaar.

Alle verdachten zijn veroordeeld tot schadevergoeding aan diegenen die als gevolg van de misdrijven schade hadden geleden en die deze schade met een formulier bij de rechtbank hadden geclaimd.

De behandeling van de zaken op de zitting was al begin juli 2004 begonnen. Sindsdien zijn de zaken meerdere keren verder op zitting behandeld. Om meerdere redenen was het echter telkens niet mogelijk om tot een afronding te komen.

Zo was het herhaaldelijk nodig om getuigen (opnieuw) te horen. Ook is het onderzoek een aantal keren geschorst nadat een getuige ter zitting werd aangehouden op de verdenking meineed te hebben gepleegd.

Sommige verdachten hebben sinds hun arrestatie in april 2004 vastgezeten.

LJN-nummers: AS 3751, 4501, 4492 en 4460 op rechtspraak.nl

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden