Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Hoofdpunten arrow Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd
 
Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd
woensdag, 2 februari 2005

Rb Almelo - Op 25 januari en 1 februari heeft de rechtbank uitspraak gedaan in een vijftal geruchtmakende strafzaken. De vijf verdachten werden allen beschuldigd van het gebruik van ernstig geweld tegen twee bezoekers van nachtclub Trocodero en/of de afpersing van een Enschedese zakenman. Daarnaast waren er nog beschuldigingen van diefstal, bedreiging, 'eenvoudige' mishandeling en belediging tegen sommigen van hen.

Waar de officier van justitie het geweld in de nachtclub kwalificeerde als poging tot doodslag, kwam de rechtbank niet verder dan een poging tot zware mishandeling. Mede daarom zijn de straffen in die zaken ook lichter uitgevallen dan de officier van justitie had geëist. Hij vroeg tot 5 jaar gevangenisstraf in de "Trocodero"-zaken en tot 8 jaar cel in de afpersingszaak.

Twee van de drie personen die van afpersing werden beschuldigd, zijn daarvoor door de rechtbank ook veroordeeld. Een derde werd vrijgesproken, nadat de officier van justitie zelf ook tot vrijspraak had gerekwireerd. De hoogste straf die is opgelegd met betrekking tot het geweld in de nachtclub is 8 maanden gevangenisstraf, in de afpersingszaak 3 jaar.

Alle verdachten zijn veroordeeld tot schadevergoeding aan diegenen die als gevolg van de misdrijven schade hadden geleden en die deze schade met een formulier bij de rechtbank hadden geclaimd.

De behandeling van de zaken op de zitting was al begin juli 2004 begonnen. Sindsdien zijn de zaken meerdere keren verder op zitting behandeld. Om meerdere redenen was het echter telkens niet mogelijk om tot een afronding te komen.

Zo was het herhaaldelijk nodig om getuigen (opnieuw) te horen. Ook is het onderzoek een aantal keren geschorst nadat een getuige ter zitting werd aangehouden op de verdenking meineed te hebben gepleegd.

Sommige verdachten hebben sinds hun arrestatie in april 2004 vastgezeten.

LJN-nummers: AS 3751, 4501, 4492 en 4460 op rechtspraak.nl

 
< Vorige   Volgende >


 donderdag, 26 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Weer/verkeer update van 15:50u: treinverkeer (en trams) Amsterdam en rondom Zwolle stilgelegd
Op de Johan de Wittlaan in Den Haag is een boom op een aantal auto's gevallen bij een advocatenkantoor, meldt @regio15 Voor foto hiervan zie link.  

Het laatste nieuws van de NS:

Geen treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle zeker tot na de avondspits
Vanwege de veiligheid van reizigers en personeel is het treinverkeer rond Amsterdam en Zwolle (naar Noord- en Oost-Nederland) en op enkele andere plekken stilgelegd. De storm van vandaag heeft, verspreid over West- en noordoost Nederland op meer dan 25 trajecten en emplacementen gezorgd voor bomen, takken, hekken e.d. op het spoor. Daardoor heeft het spoor ernstige schade opgelopen. Op meerdere plaatsen is ook de bovenleiding gebroken. In Nunspeet en Hilversum is een trein tegen een omgevallen boom aangereden.  

LEES VERDER...
 
UvA-eredoctoraten voor econoom Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford
UvA - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan econoom en Nobelprijswinnaar Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford. Crawford ontvangt het eredoctoraat vanwege de grote invloed die hij heeft op de internationale rechtswetenschap, in het bijzonder op het internationale aansprakelijkheidsrecht.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden