Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Hoofdpunten arrow Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd
 
Trododerozaak en Enschedese afpersingszaak afgerond: lagere straffen dan gevorderd
woensdag, 2 februari 2005

Rb Almelo - Op 25 januari en 1 februari heeft de rechtbank uitspraak gedaan in een vijftal geruchtmakende strafzaken. De vijf verdachten werden allen beschuldigd van het gebruik van ernstig geweld tegen twee bezoekers van nachtclub Trocodero en/of de afpersing van een Enschedese zakenman. Daarnaast waren er nog beschuldigingen van diefstal, bedreiging, 'eenvoudige' mishandeling en belediging tegen sommigen van hen.

Waar de officier van justitie het geweld in de nachtclub kwalificeerde als poging tot doodslag, kwam de rechtbank niet verder dan een poging tot zware mishandeling. Mede daarom zijn de straffen in die zaken ook lichter uitgevallen dan de officier van justitie had geëist. Hij vroeg tot 5 jaar gevangenisstraf in de "Trocodero"-zaken en tot 8 jaar cel in de afpersingszaak.

Twee van de drie personen die van afpersing werden beschuldigd, zijn daarvoor door de rechtbank ook veroordeeld. Een derde werd vrijgesproken, nadat de officier van justitie zelf ook tot vrijspraak had gerekwireerd. De hoogste straf die is opgelegd met betrekking tot het geweld in de nachtclub is 8 maanden gevangenisstraf, in de afpersingszaak 3 jaar.

Alle verdachten zijn veroordeeld tot schadevergoeding aan diegenen die als gevolg van de misdrijven schade hadden geleden en die deze schade met een formulier bij de rechtbank hadden geclaimd.

De behandeling van de zaken op de zitting was al begin juli 2004 begonnen. Sindsdien zijn de zaken meerdere keren verder op zitting behandeld. Om meerdere redenen was het echter telkens niet mogelijk om tot een afronding te komen.

Zo was het herhaaldelijk nodig om getuigen (opnieuw) te horen. Ook is het onderzoek een aantal keren geschorst nadat een getuige ter zitting werd aangehouden op de verdenking meineed te hebben gepleegd.

Sommige verdachten hebben sinds hun arrestatie in april 2004 vastgezeten.

LJN-nummers: AS 3751, 4501, 4492 en 4460 op rechtspraak.nl

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 19 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Ooit veroordeeld als tiener door kinderrechter en nu verwijdering DNA-databank? Dat kan

Internet kan een eeuwig brandmerk zijn bij een misstap, maar een DNA-profiel in een landelijke databank voelt misschien wel net zo bezwaarlijk. Jaarlijks staan bijna 3.000 minderjarigen na hun veroordeling voor een strafbaar feit DNA-gegevens af aan justitie.

In deze zaak gaat het om een bezwaarschrift ex artikel 7 van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Uit het dossier blijkt dat de veroordeelde jongeman - 12 jaar tijdens het misdrijf - op straat een telefoon van iemand heeft gejat. Hij heeft verklaard dat hij dit had gedaan, omdat hij in de disco zijn telefoon verloren was en dit niet aan zijn moeder durfde te vertellen.

Hij is op 15-jarige leeftijd veroordeeld door de kinderrechter en nadien niet meer met justitie in aanraking gekomen. Het bewezen verklaarde delict moet worden aangemerkt als een eenmalig incident, bezien tegen de achtergrond van de levensfase waarin de veroordeelde verkeerde en met name de moeilijke periode die hij doormaakte vanwege het overlijden van onder meer zijn opa en de ziekte van zijn stiefvader.

Het recidiverisico wordt zeer klein geacht. Wel zijn er nog zorgen vanwege zijn lage IQ, waardoor de hij over weinig 'probleemoplossend vermogen beschikt om te kunnen denken hoe hij dingen anders moet aanpakken, maar er wordt aan gewerkt om hem daarin te trainen', staat in de uitspraak (i.c. beslissing).

OvJ moet celmateriaal laten vernietigen

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden