Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Maatregel Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) voor het eerst geëist
woensdag, 23 februari 2005

Veelpleger met zelfreflectie: "Het is nodig dat ik aan mijzelf werk"   Gisteren heeft de officier van justitie te Utrecht voor het eerste de rechter gevraagd een ISD-maatregel op te leggen. De 29-jarige verdachte stond terecht voor diefstal van een portemonnee, diefstal van geld door te pinnen met de bankpas uit de portemonnee en handel in heroďne en cocaďne. Daarnaast werden er nog twee 'ad info feiten' meegenomen: diefstal drugs en heling. Dit maakte het OM zojuist bekend.

'Richtlijn strafvordering bij meerderjarige zeer actieve veelplegers'

Sinds oktober 2004 is het mogelijk de rechter te vragen deze maatregel op te leggen aan een stelselmatige dader voor een periode van maximaal twee jaar volgens de 'Richtlijn voor strafvordering bij meerderjarige zeer actieve veelplegers'.

Primair doel van deze nieuwe richtlijn is het criminele gedrag onmogelijk te maken door langdurige vrijheidsbeneming, en indien de verdachte daartoe gemotiveerd is, kan een hulpverleningstraject worden gestart.

Veelpleger: "Het is nodig dat ik aan mijzelf werk"

In de zaak die gisteren door de rechtbank werd behandeld, laat de rapportage zien dat de verdachte, die gelabelled is als veelpleger, grote kans op recidive vertoont. Als risico-factoren komen naar voren drugsgebruik, het niet goed kunnen omgaan met geld, de gebrekkige opleiding en werkervaring, de huisvesting en de omgeving. De verdachte gaf ter zitting ook zelf aan niet in staat te zijn de problemen op te lossen. "Het is nodig dat ik aan mijzelf werk", verklaarde hij.

Tot hier en niet verder...

De officier van justitie schetste de criminele carričre van de verdachte met als conclusie "dat dit een halt moet worden toegeroepen. Deze verdachte voldoet aan de criteria die zijn gesteld voor de ISD-maatregel. Primair moet de maatschappij beveiligd worden tegen het structurele criminele gedrag. Ondanks dat er al sinds 1992 hulpverlening wordt geboden, is deze verdachte steeds weer in hetzelfde gedrag vervallen, zodat ik een drangtraject met een forse justitiële stok achter de deur nodgi acht". Zij eiste de onvoorwaardelijke ISD-maatregel voor de maximale termijn van twee jaar.

Piet Roordakliniek

Het traject dat deze verdachte zal kunnen volgen in de Piet Roordakliniek in Apeldoorn betreft een gesloten periode van drie tot vier maanden, gevolgd door een periode in het buitencentrum van zes tot negen maanden dat gericht is op resocialisatie.

Voor de resterende tijd kan er sprake zijn van begeleid wonen. Gedurende de uitvoering van de ISD-maatregel zal de trajectbegeleider vanuit GAVO de cliënt blijven begeleiden. Mocht in deze periode de verdachte terugvallen, dan volgt overplaatsing naar het Wolvenplein, waar de trajectbegeleider en de programmadirecteur ISD bekijken hoe de ISD-maatregel verder ingevuld kan worden. De uitspraak is over twee weken.

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 20 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden