Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Maatregel Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) voor het eerst geëist
woensdag, 23 februari 2005

Veelpleger met zelfreflectie: "Het is nodig dat ik aan mijzelf werk"   Gisteren heeft de officier van justitie te Utrecht voor het eerste de rechter gevraagd een ISD-maatregel op te leggen. De 29-jarige verdachte stond terecht voor diefstal van een portemonnee, diefstal van geld door te pinnen met de bankpas uit de portemonnee en handel in heroïne en cocaïne. Daarnaast werden er nog twee 'ad info feiten' meegenomen: diefstal drugs en heling. Dit maakte het OM zojuist bekend.

'Richtlijn strafvordering bij meerderjarige zeer actieve veelplegers'

Sinds oktober 2004 is het mogelijk de rechter te vragen deze maatregel op te leggen aan een stelselmatige dader voor een periode van maximaal twee jaar volgens de 'Richtlijn voor strafvordering bij meerderjarige zeer actieve veelplegers'.

Primair doel van deze nieuwe richtlijn is het criminele gedrag onmogelijk te maken door langdurige vrijheidsbeneming, en indien de verdachte daartoe gemotiveerd is, kan een hulpverleningstraject worden gestart.

Veelpleger: "Het is nodig dat ik aan mijzelf werk"

In de zaak die gisteren door de rechtbank werd behandeld, laat de rapportage zien dat de verdachte, die gelabelled is als veelpleger, grote kans op recidive vertoont. Als risico-factoren komen naar voren drugsgebruik, het niet goed kunnen omgaan met geld, de gebrekkige opleiding en werkervaring, de huisvesting en de omgeving. De verdachte gaf ter zitting ook zelf aan niet in staat te zijn de problemen op te lossen. "Het is nodig dat ik aan mijzelf werk", verklaarde hij.

Tot hier en niet verder...

De officier van justitie schetste de criminele carrière van de verdachte met als conclusie "dat dit een halt moet worden toegeroepen. Deze verdachte voldoet aan de criteria die zijn gesteld voor de ISD-maatregel. Primair moet de maatschappij beveiligd worden tegen het structurele criminele gedrag. Ondanks dat er al sinds 1992 hulpverlening wordt geboden, is deze verdachte steeds weer in hetzelfde gedrag vervallen, zodat ik een drangtraject met een forse justitiële stok achter de deur nodgi acht". Zij eiste de onvoorwaardelijke ISD-maatregel voor de maximale termijn van twee jaar.

Piet Roordakliniek

Het traject dat deze verdachte zal kunnen volgen in de Piet Roordakliniek in Apeldoorn betreft een gesloten periode van drie tot vier maanden, gevolgd door een periode in het buitencentrum van zes tot negen maanden dat gericht is op resocialisatie.

Voor de resterende tijd kan er sprake zijn van begeleid wonen. Gedurende de uitvoering van de ISD-maatregel zal de trajectbegeleider vanuit GAVO de cliënt blijven begeleiden. Mocht in deze periode de verdachte terugvallen, dan volgt overplaatsing naar het Wolvenplein, waar de trajectbegeleider en de programmadirecteur ISD bekijken hoe de ISD-maatregel verder ingevuld kan worden. De uitspraak is over twee weken.

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 16 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden