Nederlands Juridisch Dagblad NJD ß Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD ß Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII ß Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
ß Gebruiksvoorwaarden 
ß Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD ß RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  OriŽntatie:  
 
RSI bij studenten bedreiging voor economie, Nederlandse RSI- PatiŽntenvereniging slaat alarm
woensdag, 23 februari 2005

Op de internationale RSI-dag, 28 februari 2005, wordt door de Nederlandse RSI- PatiŽntenvereniging extra aandacht gevraagd voor RSI in het Onderwijs. Scholieren en studenten vormen in toenemende mate een risicogroep waar relatief weinig aandacht voor bestaat. Zo meldt de patiŽntenvereniging zelf vanmiddag.

Toelichting van de vereniging

Uit onderzoek blijkt dat 57% van de studenten aan de universiteit Maastricht RSI-gerelateerde klachten heeft, waardoor op dit moment 1 op de 8 studenten studievertraging oploopt. Peter Dormans, hoofd Arbo&Milieu van Universiteit Maastricht;RSI moet aandacht blijven krijgen. Met de klachten die onder dit begrip vallen moet men aan de slag. Revalidatiearts Marion van Eijsden uit Maastricht ziet op haar spreekuur steeds meer studenten.Van Eijsden geeft aan;bij RSI voorlichting dient rekening gehouden te worden met het karakter en leefwijze van een scholier/student. Het onderwijs valt onder de Arbo-wet, indien scholen/universiteiten deze wet niet nakomen kunnen zij rekening houden met schadeclaims, geeft Jan de Jong, hoofd van Bureau Beroepsziekten aan.

RSI bedreiging economie

Te vaak wordt nog gedacht, dat alleen betaalde werknemers risico lopen op RSI. Een vergeten sector is het Onderwijs: scholieren en studenten die in het kader van hun studie veel uren achter de computer maken. RSI onder scholieren en studenten vormt een bedreiging voor de economie. Met de aankomende vergrijzing daalt de komende jaren het aantal werkende ten opzichte van het aantal 65plussers. Scholieren en studenten zijn de toekomstige werknemers die straks de financiŽle lasten van de vergrijzing dienen op te vangen. Indien scholieren en studenten arbeidsongeschikt raken door RSI, zal het aantal werkende in Nederland nog sterker dalen waardoor de financiering van de oudedagvoorziening in gevaar komt.

RSI onder beeldschermwerker toegenomen

De uitspraak van minister Hoogervorst (VWS) in diverse media dat RSI van zelf verdwijnt, vindt de RSI- PatiŽntenvereniging ondoordacht en gevaarlijk RSI verdwijnt niet door het te negeren, de kracht ligt juist in preventie. Uit recent onderzoek van TNO-arbeid( J.Heinrich en B.M. Blatter) blijkt, dat onder beeldschermwerkers het aantal RSI-klachten is gestegen van 26% naar 28%. Vooral bij jongeren (20-25 jaar) is het aantal RSI klachten sterk gestegen. Bij beeldschermwerker is de duur van beeldschermwerk in de afgelopen jaren toegenomen door o.a internet en e-mail.

RSI lezing

De Nederlandse RSI-patiŽntenvereniging organiseert op 28 februari 2005 tijdens de 6de Internationale RSI-dag een lezing over RSI en onderwijs. Spreker zal zijn de heer Bart Meijer, directeur van Work Solution Nederland. Deze organisatie begeleidt scholen en universiteiten bij de preventie van RSI.De lezing wordt gehouden in Aristo zalen te Amsterdam-Sloterdijk. De aanvang is 13.00 uur en de toegang is gratis.

Wat is RSI?

RSI is een overkoepelende term voor aandoeningen aan nek, schouder, arm, pols en hand. De aandoening RSI ontstaat door een statische houding in combinatie met repeterende bewegingen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Alle beroepsgroepen waar bovengenoemde factoren tijdens het werk een rol spelen behoren tot de risicogroepen. Hier bij moet men onder andere denken aan slagers, schoonmakers, productiemedewerkers, musici, ictťrs en studenten

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 16 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Afwijzing aanvraag om wel heel bijzondere bijstand: kroegbezoek chronisch psychiatrisch patiŽnt

Afwijzing aanvraag om bijzondere bijstand. Appellante (de aanvrager) lijdt meer dan twintig jaar aan een schizoaffectieve stoornis. Zij heeft vele psychiatrische behandelingen ondergaan en jarenlang een dagactiviteitencentrum bezocht. Op 11 mei 2004 heeft appellante een aanvraag gedaan om bijzondere bijstand voor consumptiekosten in haar stamcafť Marktzicht te Utrecht (cafť). 

De vrouw heeft toegelicht dat zij een chronisch psychiatrisch patiŽnt is en dat zij niet alleen thuis kan zijn. Zij brengt haar dagen door in het cafť om onder de mensen te zijn.

Bij besluit van 15 juni 2004 heeft de gemeente deze aanvraag afgewezen. Bij uitspraak van 16 augustus 2005 heeft de rechtbank het beroep tegen het (latere) besluit ongegrond verklaard. Jaren later (2010) heeft de vrouw het nog een keer geprobeerd, maar de gemeente wees het weer af. Uiteindelijk belandde de zaak bij de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep.

Waarom naar de kroeg?

De vrouw vindt dat zij de kosten tot een bedrag van Ä 300,- per maand niet meer uit haar vermogen kan bestrijden en wijst op een verklaring van haar psychiater. Daarin staat dat de vrouw niet in aanmerking komt voor reguliere dagopvang, omdat zij niet meer bestand is tegen de confrontatie met chronisch psychiatrische patiŽnten.

In de loop van de jaren heeft zij veel vrienden die zij via de psychiatrie heeft leren kennen, verloren onder andere door zelfdoding. Het cafť is een laagdrempelige manier om een sociaal netwerk op te bouwen buiten de psychiatrie. Appellante gebruikt sporadisch alcohol.

Uitspraak Centrale Raad

LEES VERDER...
 
Wim DaniŽls bij rechtbank Oost-Brabant: ĎAls je er maar een komma achter zetí

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim DaniŽls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

DaniŽls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: ďAls u met zín allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nķ veranderd.Ē

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden