Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Arbo-begrip heeft te weinig goodwill, meer commitment nodig want arbo-behoefte komt pas na ongeval'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Arbo-begrip heeft te weinig goodwill, meer commitment nodig want arbo-behoefte komt pas na ongeval'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
'Arbo-begrip heeft te weinig goodwill, meer commitment nodig want arbo-behoefte komt pas na ongeval'
woensdag, 23 februari 2005

Bij de werknemers op de werkvloer heeft de term 'arbo' een negatief imago. Dit meldt het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheids-personeel onder verwijzing naar het onderzoek van Regioplan naar de arbo-informatiebehoeften van werknemers en de wijze waarop het meest effectief en efficiënt in die behoefte kan worden voorzien.

Werknemers hebben pas behoefte aan arbo-informatie wanneer er iets voorvalt, zoals een bedrijfsongeval. Verder stelt het rapport dat leidinggevenden, personeelsfunctionarissen, arboccoördinatoren en OR-leden een rol hebben als informatiemakelaar.

De onderzoeksbevindingen zijn vertaald naar een arbocommunicatiemodel.

De twee belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn: 

- gedragsverandering bij werknemers wordt alleen gerealiseerd als door de diverse managementniveaus een duidelijk commitment voor een actief arbobeleid wordt uitgedragen en vormgegeven; 

- handhaving van en toezicht op veilig en gezond werken moet vanuit de hogere niveaus (bijvoorbeeld door de overheid of de directie van een ondernemning) aangestuurd en gecontroleerd worden om het gewenste gedrag op lagere niveaus te verankeren.

Aanbevelingen voor verdere beleidsontwikkelingen van SZW:

- verbeter het imago van het arbobeleid bij werkgevers én werknemers en vermijd de term 'arbo'; 

- zorg voor commitment van leidinggevenden en directie voor veilig en gezond werken, biedt hen inzicht in de (financiële) voordelen van het voeren van arbobeleid; 

- overtuig werknemers via de (bedrijfsinterne) informatiemakelaars.

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
'Bedoeling was dat slachtoffer naar Suriname zou gaan en daar zijn dood in scene zou zetten'
Nationale Nederlanden Levensverzekeringen opgelicht, moord om uitkering

De verdachte heeft in de periode van 2 januari 2013 tot en met 25 februari 2013 te Rotterdam samen met een mededader het slachtoffer vermoord om een uitkering onder een levensverzekering te krijgen. Ook heeft hij een groot aantal (pogingen tot) fraude en valsheid in geschrifte gepleegd. Van enorme BTW-fraude tot fraude met kinderopvang en alles daartussen.

Een deel uit het standpunt van 41-jarige verdachte:

 'De verdachte ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van[slachtoffer]. Hij erkent dat hij een verzekering bij Nationale Nederland op het leven van[slachtoffer] had afgesloten en ook dat dit gedaan is om Nationale Nederlanden op te lichten.[slachtoffer] en hij hadden dit samen opgezet. De bedoeling was dat[slachtoffer] naar Suriname zou gaan, dat hij daar zijn dood in scene zou zetten en dat hij dan onder een andere naam in Suriname zou blijven wonen. De uitkering van € 500.000,00 zou worden gedeeld tussen[slachtoffer] (€ 200.000,00) en de verdachte (€ 300.000,00). Dit plan is echter nooit uitgevoerd.

De verdachte had zelf onder een andere verzekering bij Nationale Nederlanden een uitkering geclaimd en gekregen nadat[slachtoffer], [medeverdachte] en hij op 2 januari 2013 een overval op de verdachte in scene hadden gezet. De verdachte vermoedt dat dit[slachtoffer] heeft geïnspireerd, dat[slachtoffer] en [medeverdachte] in de avond van 24 februari 2013 een overval in scene hebben willen zetten en dat [medeverdachte] daarbij[slachtoffer] heeft gedood. Hijzelf had[slachtoffer] nog afgeraden om een dergelijke fraude te proberen, omdat het bij Nationale Nederlanden zou opvallen dat er kort na elkaar twee keer een vergelijkbare schade zou worden geclaimd.

Uit de strafmotivering:

 'De verdachte heeft samen met een ander[slachtoffer] om het leven gebracht.[slachtoffer] is door de verdachte en diens mededader in een machteloze positie gebracht, nadat[slachtoffer] in de waan was gebracht dat deze (slechts) zou worden mishandeld om een verzekeringsuitkering te krijgen.[slachtoffer] is vervolgens op een vreselijke manier overleden. Van het vertrouwen dat[slachtoffer] in de verdachte, een vriend, had gesteld, is door de verdachte grof misbruik gemaakt. Het behoeft geen toelichting dat dit een zeer ernstig strafbaar feit is.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden