Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Arbo-begrip heeft te weinig goodwill, meer commitment nodig want arbo-behoefte komt pas na ongeval'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Arbo-begrip heeft te weinig goodwill, meer commitment nodig want arbo-behoefte komt pas na ongeval'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
'Arbo-begrip heeft te weinig goodwill, meer commitment nodig want arbo-behoefte komt pas na ongeval'
woensdag, 23 februari 2005

Bij de werknemers op de werkvloer heeft de term 'arbo' een negatief imago. Dit meldt het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheids-personeel onder verwijzing naar het onderzoek van Regioplan naar de arbo-informatiebehoeften van werknemers en de wijze waarop het meest effectief en efficiënt in die behoefte kan worden voorzien.

Werknemers hebben pas behoefte aan arbo-informatie wanneer er iets voorvalt, zoals een bedrijfsongeval. Verder stelt het rapport dat leidinggevenden, personeelsfunctionarissen, arboccoördinatoren en OR-leden een rol hebben als informatiemakelaar.

De onderzoeksbevindingen zijn vertaald naar een arbocommunicatiemodel.

De twee belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn: 

- gedragsverandering bij werknemers wordt alleen gerealiseerd als door de diverse managementniveaus een duidelijk commitment voor een actief arbobeleid wordt uitgedragen en vormgegeven; 

- handhaving van en toezicht op veilig en gezond werken moet vanuit de hogere niveaus (bijvoorbeeld door de overheid of de directie van een ondernemning) aangestuurd en gecontroleerd worden om het gewenste gedrag op lagere niveaus te verankeren.

Aanbevelingen voor verdere beleidsontwikkelingen van SZW:

- verbeter het imago van het arbobeleid bij werkgevers én werknemers en vermijd de term 'arbo'; 

- zorg voor commitment van leidinggevenden en directie voor veilig en gezond werken, biedt hen inzicht in de (financiële) voordelen van het voeren van arbobeleid; 

- overtuig werknemers via de (bedrijfsinterne) informatiemakelaars.

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 22 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden