Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Arbo-begrip heeft te weinig goodwill, meer commitment nodig want arbo-behoefte komt pas na ongeval'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Arbo-begrip heeft te weinig goodwill, meer commitment nodig want arbo-behoefte komt pas na ongeval'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
'Arbo-begrip heeft te weinig goodwill, meer commitment nodig want arbo-behoefte komt pas na ongeval'
woensdag, 23 februari 2005

Bij de werknemers op de werkvloer heeft de term 'arbo' een negatief imago. Dit meldt het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheids-personeel onder verwijzing naar het onderzoek van Regioplan naar de arbo-informatiebehoeften van werknemers en de wijze waarop het meest effectief en efficiënt in die behoefte kan worden voorzien.

Werknemers hebben pas behoefte aan arbo-informatie wanneer er iets voorvalt, zoals een bedrijfsongeval. Verder stelt het rapport dat leidinggevenden, personeelsfunctionarissen, arboccoördinatoren en OR-leden een rol hebben als informatiemakelaar.

De onderzoeksbevindingen zijn vertaald naar een arbocommunicatiemodel.

De twee belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn: 

- gedragsverandering bij werknemers wordt alleen gerealiseerd als door de diverse managementniveaus een duidelijk commitment voor een actief arbobeleid wordt uitgedragen en vormgegeven; 

- handhaving van en toezicht op veilig en gezond werken moet vanuit de hogere niveaus (bijvoorbeeld door de overheid of de directie van een ondernemning) aangestuurd en gecontroleerd worden om het gewenste gedrag op lagere niveaus te verankeren.

Aanbevelingen voor verdere beleidsontwikkelingen van SZW:

- verbeter het imago van het arbobeleid bij werkgevers én werknemers en vermijd de term 'arbo'; 

- zorg voor commitment van leidinggevenden en directie voor veilig en gezond werken, biedt hen inzicht in de (financiële) voordelen van het voeren van arbobeleid; 

- overtuig werknemers via de (bedrijfsinterne) informatiemakelaars.

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 22 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden