Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie
 
Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie
dinsdag, 22 februari 2005

UM - Internationale financiële organisaties, zoals de Wereld Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), promoten al geruime tijd privatisering als structurele oplossing voor de economische problemen van ontwikkelingslanden.

Bij privatisering wordt de uitvoering of het managen van bepaalde publieke taken en diensten, die voorheen door de overheid werden uitgevoerd, aan particuliere bedrijven of instellingen overgedragen. Door het onderwerpen van deze taken en diensten aan het marktmechanisme beoogt men deze efficiënter en goedkoper te laten uitvoeren.

Het economisch, politiek en academisch debat richt zich tot nu toe vooral op de privatisering zelf, terwijl echter nauwelijks aandacht werd besteed aan de gevolgen die privatisering op het genieten van mensenrechten kan hebben.

Bijvoorbeeld, hoe beïnvloedt de privatisering van gevangenissen de rechten van gevangenen? Heeft de privatisering van nutsvoorzieningen, zoals water, positieve of negatieve gevolgen voor het recht op schoon en betaalbaar water? Zijn patiënten wel beter af als de gezondheidszorg wordt geprivatiseerd? En waar kunnen mensen terecht als privatisering in hun nadeel werkt?

Op 25 februari organiseert het Centrum voor de Rechten van de Mens van de Universiteit Maastricht een openbare conferentie over dit onderwerp. De conferentie is toegankelijk voor iedereen die zich bij dit onderwerp betrokken voelt.

De conferentie is een vervolg op een expert seminar dat het Centrum voor de Rechten van de Mens, in samenwerking met de Universiteit van Deusto (Bilbao) in mei 2004 heeft georganiseerd in Venetië (Italië). De uitkomsten van dit seminar zijn gepubliceerd in het boek Privatisation and Human Rights in the Age of Globalisation.

Dit boek wordt tijdens de openbare conferentie van 25 februari 2005 gepresenteerd. De conferentie biedt de gelegenheid om over deze uitkomsten in het openbaar te debatteren met beleidsmensen, academici en medewerkers van niet gouvernementele organisaties. Michael Klein, Vice president voor Private Sector Development van de Wereld Bank en Prof. Françoise Hampson, lid van de VN Sub-commissie voor de bevordering en bescherming van de rechten van de mens, zullen inleidende presentaties over het onderwerp houden.

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 20 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Minister Timmermans prijst inzet vrouwen vredesproces Syrië

Syrische vrouwen gaan zich mengen in het vredesproces in Syrië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een groep van 50 Syrische vrouwen, genaamd 'het Syrische Vrouwen Initiatief voor Vrede en Democratie', roept op 'tot wereldwijde steun aan het vredesproces in Syrië en roept de strijdende partijen op hun verschillen te overbruggen'. Dit is nodig om de weg vrij te maken voor een pluralistisch en democratisch Syrië, waar vrouwen en mannen gelijke rechten hebben.

Vandaag gaat de groep in gesprek met de VN-bemiddelaar Brahimi.

LEES VERDER...
 
Tarlach McGonagle (IViR) benoemd tot nieuw expertcomité van de Raad van Europa
De Universiteit van Amsterdam laat weten dat Tarlach McGonagle, werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht, IViR onlangs is benoemd tot een nieuw expertcomité van de Raad van Europa. Dit comité stelt een nieuwe aanbeveling inzake de bescherming van journalisten en de veiligheid van journalisten en andere media-actoren op. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden