Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie
 
Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie
dinsdag, 22 februari 2005

UM - Internationale financiële organisaties, zoals de Wereld Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), promoten al geruime tijd privatisering als structurele oplossing voor de economische problemen van ontwikkelingslanden.

Bij privatisering wordt de uitvoering of het managen van bepaalde publieke taken en diensten, die voorheen door de overheid werden uitgevoerd, aan particuliere bedrijven of instellingen overgedragen. Door het onderwerpen van deze taken en diensten aan het marktmechanisme beoogt men deze efficiënter en goedkoper te laten uitvoeren.

Het economisch, politiek en academisch debat richt zich tot nu toe vooral op de privatisering zelf, terwijl echter nauwelijks aandacht werd besteed aan de gevolgen die privatisering op het genieten van mensenrechten kan hebben.

Bijvoorbeeld, hoe beďnvloedt de privatisering van gevangenissen de rechten van gevangenen? Heeft de privatisering van nutsvoorzieningen, zoals water, positieve of negatieve gevolgen voor het recht op schoon en betaalbaar water? Zijn patiënten wel beter af als de gezondheidszorg wordt geprivatiseerd? En waar kunnen mensen terecht als privatisering in hun nadeel werkt?

Op 25 februari organiseert het Centrum voor de Rechten van de Mens van de Universiteit Maastricht een openbare conferentie over dit onderwerp. De conferentie is toegankelijk voor iedereen die zich bij dit onderwerp betrokken voelt.

De conferentie is een vervolg op een expert seminar dat het Centrum voor de Rechten van de Mens, in samenwerking met de Universiteit van Deusto (Bilbao) in mei 2004 heeft georganiseerd in Venetië (Italië). De uitkomsten van dit seminar zijn gepubliceerd in het boek Privatisation and Human Rights in the Age of Globalisation.

Dit boek wordt tijdens de openbare conferentie van 25 februari 2005 gepresenteerd. De conferentie biedt de gelegenheid om over deze uitkomsten in het openbaar te debatteren met beleidsmensen, academici en medewerkers van niet gouvernementele organisaties. Michael Klein, Vice president voor Private Sector Development van de Wereld Bank en Prof. Françoise Hampson, lid van de VN Sub-commissie voor de bevordering en bescherming van de rechten van de mens, zullen inleidende presentaties over het onderwerp houden.

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden