Nederlands Juridisch Dagblad NJD ß Juridisch nieuws - Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie

Nederlands Juridisch Dagblad NJD ß Juridisch nieuws - Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII ß Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
ß Gebruiksvoorwaarden 
ß Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD ß RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  OriŽntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie
 
Invloed van privatisering op mensenrechten Conferentie
dinsdag, 22 februari 2005

UM - Internationale financiŽle organisaties, zoals de Wereld Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), promoten al geruime tijd privatisering als structurele oplossing voor de economische problemen van ontwikkelingslanden.

Bij privatisering wordt de uitvoering of het managen van bepaalde publieke taken en diensten, die voorheen door de overheid werden uitgevoerd, aan particuliere bedrijven of instellingen overgedragen. Door het onderwerpen van deze taken en diensten aan het marktmechanisme beoogt men deze efficiŽnter en goedkoper te laten uitvoeren.

Het economisch, politiek en academisch debat richt zich tot nu toe vooral op de privatisering zelf, terwijl echter nauwelijks aandacht werd besteed aan de gevolgen die privatisering op het genieten van mensenrechten kan hebben.

Bijvoorbeeld, hoe beÔnvloedt de privatisering van gevangenissen de rechten van gevangenen? Heeft de privatisering van nutsvoorzieningen, zoals water, positieve of negatieve gevolgen voor het recht op schoon en betaalbaar water? Zijn patiŽnten wel beter af als de gezondheidszorg wordt geprivatiseerd? En waar kunnen mensen terecht als privatisering in hun nadeel werkt?

Op 25 februari organiseert het Centrum voor de Rechten van de Mens van de Universiteit Maastricht een openbare conferentie over dit onderwerp. De conferentie is toegankelijk voor iedereen die zich bij dit onderwerp betrokken voelt.

De conferentie is een vervolg op een expert seminar dat het Centrum voor de Rechten van de Mens, in samenwerking met de Universiteit van Deusto (Bilbao) in mei 2004 heeft georganiseerd in VenetiŽ (ItaliŽ). De uitkomsten van dit seminar zijn gepubliceerd in het boek Privatisation and Human Rights in the Age of Globalisation.

Dit boek wordt tijdens de openbare conferentie van 25 februari 2005 gepresenteerd. De conferentie biedt de gelegenheid om over deze uitkomsten in het openbaar te debatteren met beleidsmensen, academici en medewerkers van niet gouvernementele organisaties. Michael Klein, Vice president voor Private Sector Development van de Wereld Bank en Prof. FranÁoise Hampson, lid van de VN Sub-commissie voor de bevordering en bescherming van de rechten van de mens, zullen inleidende presentaties over het onderwerp houden.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 18 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Wim DaniŽls bij rechtbank Oost-Brabant: ĎAls je er maar een komma achter zetí

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim DaniŽls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

DaniŽls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: ďAls u met zín allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nķ veranderd.Ē

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Ooit veroordeeld als tiener door kinderrechter en nu verwijdering DNA-databank? Dat kan

Internet kan een eeuwig brandmerk zijn bij een misstap, maar een DNA-profiel in een landelijke databank voelt misschien wel net zo bezwaarlijk. Jaarlijks staan bijna 3.000 minderjarigen na hun veroordeling voor een strafbaar feit DNA-gegevens af aan justitie.

In deze zaak gaat het om een bezwaarschrift ex artikel 7 van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Uit het dossier blijkt dat de veroordeelde jongeman - 12 jaar tijdens het misdrijf - op straat een telefoon van iemand heeft gejat. Hij heeft verklaard dat hij dit had gedaan, omdat hij in de disco zijn telefoon verloren was en dit niet aan zijn moeder durfde te vertellen.

Hij is op 15-jarige leeftijd veroordeeld door de kinderrechter en nadien niet meer met justitie in aanraking gekomen. Het bewezen verklaarde delict moet worden aangemerkt als een eenmalig incident, bezien tegen de achtergrond van de levensfase waarin de veroordeelde verkeerde en met name de moeilijke periode die hij doormaakte vanwege het overlijden van onder meer zijn opa en de ziekte van zijn stiefvader.

Het recidiverisico wordt zeer klein geacht. Wel zijn er nog zorgen vanwege zijn lage IQ, waardoor de hij over weinig 'probleemoplossend vermogen beschikt om te kunnen denken hoe hij dingen anders moet aanpakken, maar er wordt aan gewerkt om hem daarin te trainen', staat in de uitspraak (i.c. beslissing).

OvJ moet celmateriaal laten vernietigen

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiŽn en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden