Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - OM eist werkstraf voor bedreigen Geert Wilders door levensechte pop met koord aan boom

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - OM eist werkstraf voor bedreigen Geert Wilders door levensechte pop met koord aan boom

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina
 
OM eist werkstraf voor bedreigen Geert Wilders door levensechte pop met koord aan boom
dinsdag, 9 februari 2010

OM Den Haag - Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag zestig uur werkstraf en één maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 22-jarige verdachte uit Den Haag voor het bedreigen van Geert Wilders.

De verdachte hing op 8 september 2009 een levensechte pop met een koord vast aan een boom tegenover het Centraal Station in Den Haag. Ter hoogte van het hart van de pop was een foto van Geert Wilders geplakt. Door de foto was een mes gestoken en rondom de foto zat een rode substantie dat leek op bloed.

De pop was op ware grote gemaakt en hing rond lunchtijd op een drukke plek in de stad. Hierdoor hebben veel mensen de pop zien hangen. Geschokte omstanders belden vervolgens de politie die de verdachte en drie anderen aanhield. Uit onderzoek bleek dat de 22-jarige Hagenaar degene was geweest die de pop had gemaakt en tentoongesteld. De zaak tegen de drie andere verdachten is daarom geseponeerd.

De verdachte heeft verklaard dat de levensechte pop was bedoeld als kunstproject voor zijn opleiding. De Hagenaar was destijds eerstejaars student aan de Kunstacademie. Het OM vindt dat wat de verdachte heeft gedaan, over de grens gaat. Wat het Openbaar Ministerie betreft kunnen objecten ook bedreigend zijn als zij zijn bedoeld als kunstuiting en de officier meent dat deze pop en de wijze waarop deze was tentoongesteld een bedreiging vormt voor Geert Wilders. 

Tijdens de zitting liet de officier van justitie de pop zien, zodat de rechter kon zien hoe levensecht en indrukwekkend de pop is. Ook het mes en de foto werden getoond.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

 
< Vorige   Volgende >


 donderdag, 26 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden