Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Slechts 1% groei inkomens topbestuurders'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Slechts 1% groei inkomens topbestuurders'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
'Slechts 1% groei inkomens topbestuurders'
woensdag, 2 maart 2005
De inkomens van de top van het Nederlandse bedrijfsleven hebben in 2004 'vrijwel pas op de plaats gemaakt', zo concludeert werkgeversorganisatie VNO-NCW op basis van een onderzoek door Towers Perrin onder een groep van 50 grote, merendeels beursgenoteerde ondernemingen in ons land. VNO gaf zelf opdracht tot het onderzoek.

  In het buitenland stegen de salarissen van de topondernemers wel verder.  Volgens voorzitter Jacques Schraven van VNO-NCW spoort dit beeld met de algemene sterk terughoudende inkomensontwikkeling in ons land, die moet bijdragen aan economisch herstel:

’Een goede ontwikkeling, maar niet altijd even eenvoudig,’ aldus Schraven. ’In het spanningsveld tussen nationale belangen en internationale ontwikkelingen hebben de Raden van Commissarissen van Nederlandse beursondernemingen buitengewoon verantwoordelijk gehandeld. Dit lijkt gemakkelijker dan het is, gezien het feit dat de winstgevendheid van vele bedrijven juist afkomstig was van hun buitenlandse vestigingen.’

Het basissalaris van leden van Raden van Bestuur van de 50 ondernemingen uit het onderzoek steeg in 2004 in doorsnee met 1%. De in 2004 uitbetaalde bonussen aan de bestuursleden daalden in doorsnee met één procent.

De rust aan het beloningsfront in Nederland doet zich niet voor in ons omringende landen en in de VS. De bestuurders bij de grootste ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en de VS zagen hun basissalaris met 4 tot 9% stijgen.

De sterkste stijging deed zich voor in Duitsland (9 procent). De basissalarissen van leden van Raden van Bestuur zijn wat niveau betreft het laagst in Nederland. Dat geldt ook voor de bonussen en lange termijn beloningen.

Voor eigen beloningen kijken bestuurders aan de top vaak naar het buitenland om eigen verhogingen (salaris, maar vooral bonussen) te rechtvaardigen. De Code Tabaksblat schrijft echter voor deze bonussen prestatie-afhankelijk te maken en niet 'zonder pardon' uit te keren.

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 19 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden