Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Sterke stijging fusies en overnames in energiesector

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Sterke stijging fusies en overnames in energiesector

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Sterke stijging fusies en overnames in energiesector
woensdag, 2 maart 2005
Power Deals 2004, het jaarlijkse rapport van PricewaterhouseCoopers over fusies en overnames in de energiesector, toont aan dat energiebedrijven hun strategie hebben veranderd. In plaats van mondiale aanwezigheid na te streven, focussen energiebedrijven zich op een sterke, regionale aanwezigheid. Na de zeer lage activiteit van vorig jaar, was er in 2004 een grote stijging van het aantal fusies en overnames.

Toelichting PwC

De drijvende kracht achter de stijging is een ommezwaai in de strategie van de energiebedrijven. Aad Groenenboom, partner en energiespecialist bij PricewaterhouseCoopers, zegt hierover het volgende:

’De dalende trend in het aantal fusies en overnames die zich voorheen voordeed is geleidelijk gekeerd en vervangen door een hernieuwd vertrouwen. Het najagen van mondiale aanwezigheid, waardoor de eerdere periode van fusies en overnames werd gekenmerkt, is grotendeels vervangen door het voornemen om tot een sterkere, regionale aanwezigheid te komen.’

Zo vergaarde Electricidad de Portugal zich in een deal van 2,7 miljard dollar een meerderheidsbelang in het Spaanse energiebedrijf Hidroelectrica. In Denemarken bood het Deense Dong 3,1 miljard dollar om het eveneens Deense Elsam over te nemen. Dit overnamebod mislukte weliswaar, maar geeft wel de trend aan.

Aad Groenenboom zegt over de Europese toekomst het volgende:

’Het vooruitzicht van de mega-privateriseringen van Energie de France (EDF) en Gaz de France door de Franse overheid zal de fusie -en overnamemarkt van 2005 domineren. Europese ondernemingen zullen de markten in hun omgeving consolideren en posities innemen in de herstructureringsmarkten van Midden- en Oost-Europa.’

Ook groeide wereldwijd het aantal fusies en overnames in de gassector. Fusies en overnames in deze sector klommen op naar meer dan het zevenvoudige, namelijk van USD 3,3 miljard naar USD 25,2 miljard, gedeeltelijk dankzij de ophanden zijnde afstoting van de activa van het UK netwerk door National Grid Transco (NGT) ter waarde van USD 10,3 miljard. De plotselinge toename in activiteit van fusies en overnames in de gassector weerspiegelt een hernieuwde focus op gas, nu bedrijven proberen hun activa veilig te stellen in een wereld waarin gas belangrijker wordt.

Ook niet-energiebedrijven speelden in 2004 een belangrijke rol bij de fusies en overnames. Voornamelijk de infrastructuurfondsen en participatiebedrijven speelden naast de energiespelers een rol bij enkele belangrijke fusies en overnames. In de Verenigde Staten vormde de overname voor 2,9 miljard dollar van Texas Genco Holdings de allergrootste aankoop van een krachtcentrale in de Verenigde Staten door een niet-energiebedrijf, sinds de start van de deregulering van de Amerikaanse elektriciteitssector tien jaar geleden. Gedurende het jaar werden tevens belangrijke stappen genomen door Aziatische nutsbedrijven en investeringsmaatschappijen in de regio Azië Pacific en verder weg.

Voor de toekomst verwacht Aad Groenenboom een minder sterke stijging van het aantal fusies en overnames in de energiesector:

’Wij verwachten een duurzaam activiteitenniveau in de markt voor power deals in plaats van een verdere buitengewoon hoge stijging. Over het algemeen zullen de energiebedrijven proberen te groeien door versterking en expansie van de regionale aanwezigheid in plaats van globalisering of diversificatie. We kunnen echter niet uitsluiten dat de belangrijkste spelers tot mondiale fusies en overnames zullen overgaan. De internationale betrokkenheid van financiële partijen zal zich zeer waarschijnlijk handhaven.’

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 22 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden