Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Sterke stijging fusies en overnames in energiesector

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Sterke stijging fusies en overnames in energiesector

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  
 
Sterke stijging fusies en overnames in energiesector
woensdag, 2 maart 2005
Power Deals 2004, het jaarlijkse rapport van PricewaterhouseCoopers over fusies en overnames in de energiesector, toont aan dat energiebedrijven hun strategie hebben veranderd. In plaats van mondiale aanwezigheid na te streven, focussen energiebedrijven zich op een sterke, regionale aanwezigheid. Na de zeer lage activiteit van vorig jaar, was er in 2004 een grote stijging van het aantal fusies en overnames.

Toelichting PwC

De drijvende kracht achter de stijging is een ommezwaai in de strategie van de energiebedrijven. Aad Groenenboom, partner en energiespecialist bij PricewaterhouseCoopers, zegt hierover het volgende:

’De dalende trend in het aantal fusies en overnames die zich voorheen voordeed is geleidelijk gekeerd en vervangen door een hernieuwd vertrouwen. Het najagen van mondiale aanwezigheid, waardoor de eerdere periode van fusies en overnames werd gekenmerkt, is grotendeels vervangen door het voornemen om tot een sterkere, regionale aanwezigheid te komen.’

Zo vergaarde Electricidad de Portugal zich in een deal van 2,7 miljard dollar een meerderheidsbelang in het Spaanse energiebedrijf Hidroelectrica. In Denemarken bood het Deense Dong 3,1 miljard dollar om het eveneens Deense Elsam over te nemen. Dit overnamebod mislukte weliswaar, maar geeft wel de trend aan.

Aad Groenenboom zegt over de Europese toekomst het volgende:

’Het vooruitzicht van de mega-privateriseringen van Energie de France (EDF) en Gaz de France door de Franse overheid zal de fusie -en overnamemarkt van 2005 domineren. Europese ondernemingen zullen de markten in hun omgeving consolideren en posities innemen in de herstructureringsmarkten van Midden- en Oost-Europa.’

Ook groeide wereldwijd het aantal fusies en overnames in de gassector. Fusies en overnames in deze sector klommen op naar meer dan het zevenvoudige, namelijk van USD 3,3 miljard naar USD 25,2 miljard, gedeeltelijk dankzij de ophanden zijnde afstoting van de activa van het UK netwerk door National Grid Transco (NGT) ter waarde van USD 10,3 miljard. De plotselinge toename in activiteit van fusies en overnames in de gassector weerspiegelt een hernieuwde focus op gas, nu bedrijven proberen hun activa veilig te stellen in een wereld waarin gas belangrijker wordt.

Ook niet-energiebedrijven speelden in 2004 een belangrijke rol bij de fusies en overnames. Voornamelijk de infrastructuurfondsen en participatiebedrijven speelden naast de energiespelers een rol bij enkele belangrijke fusies en overnames. In de Verenigde Staten vormde de overname voor 2,9 miljard dollar van Texas Genco Holdings de allergrootste aankoop van een krachtcentrale in de Verenigde Staten door een niet-energiebedrijf, sinds de start van de deregulering van de Amerikaanse elektriciteitssector tien jaar geleden. Gedurende het jaar werden tevens belangrijke stappen genomen door Aziatische nutsbedrijven en investeringsmaatschappijen in de regio Azië Pacific en verder weg.

Voor de toekomst verwacht Aad Groenenboom een minder sterke stijging van het aantal fusies en overnames in de energiesector:

’Wij verwachten een duurzaam activiteitenniveau in de markt voor power deals in plaats van een verdere buitengewoon hoge stijging. Over het algemeen zullen de energiebedrijven proberen te groeien door versterking en expansie van de regionale aanwezigheid in plaats van globalisering of diversificatie. We kunnen echter niet uitsluiten dat de belangrijkste spelers tot mondiale fusies en overnames zullen overgaan. De internationale betrokkenheid van financiële partijen zal zich zeer waarschijnlijk handhaven.’

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 20 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden